Få samkönade par vigda i Trelleborg

Inga samkönade par gifte sig i Trelleborgs kommun förra året. Istället söker sig stadens homosexuella par till Malmö, tror prästen Christer Kyreus.
– Toleransen uppfattas inte som lika stor i Trelleborg, säger han.
Trelleborg • Publicerad 22 februari 2011
Foto: Natacha Pisarenko

Det var i maj 2009 som det blev lagligt för par med samma kön att gifta sig i Sverige. Sedan dess har en enda vigsel förrättats mellan ett samkönat par i Trelleborgs kommun, enligt SCB:s statistik.

Det skedde 2009. Förra året vigdes inga samkönade par i kommunen, enligt SCB:s siffror. Däremot omregistrerade två par sina tidigare partnerskap till äktenskap.

Christer Kyreus , pensionerad präst i Trelleborg, har vigt eller välsignat flera par med samma kön. Han tror att många fortfarande inte är bekväma med att leva öppet i en homosexuell relation i en stad som Trelleborg.

– Väldigt många i gayvärlden har sitt sociala liv i Malmö. Då väljer man att ha sin vigsel där istället för i Trelleborg.

Det finns fortfarande en rädsla för det som är annorlunda, tror Christer Kyreus.

– Jag vet åtskilliga homosexuella par i Trelleborg, men de lever lite i avskildhet. Toleransen uppfattas inte som lika stor här. Det finns fortfarande fördomar.

Louise Löfgren
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.