Annons

Få regler kring bidrag till föreningar

Varje år betalar Trelleborgs kommun ut omkring 10 miljoner kronor i föreningsbidrag. Men reglerna är oklara. I höst ska kommunstyrelsen, kulturnämnden och fritidsnämnden se över bidragsreglerna. Målet är tydligare krav.
Trelleborg • Publicerad 3 september 2011
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

– Vi har hittills inte haft några riktlinjer eller bestämmelser kring hur vi delar ut bidrag till föreningar. Det är mycket, mycket subjektivt, säger Love Nilsson (MP), ordförande i kulturnämnden som beslutar om bidrag till organisationer och föreningar som sysslar med kulturell och social verksamhet.

Under 2011 har nämnden delat ut bidrag till ett trettiotal verksamheter och projekt. I samband med ansökan redovisar föreningen verksamhetsberättelse, medlemsantal och ekonomiskt bokslut. Majoriteten av ansökningarna är rena verksamhetsbidrag och de flesta föreningar som söker gör det år efter år. Här saknas ett tydligt regelverk, menar Love Nilsson.

Annons

– Man har delat ut pengar till föreningar ganska mycket baserat på vad de har haft tidigare. Det är inte helt bra att vi inte har riktlinjer och bestämmelser att följa. Men vi håller på att arbeta fram nya regler.

Hur ska det nya regelverket se ut?

– Grundtanken är att verksamheten som söker bidrag från oss ska rikta sig till kommuninvånarna. Det ska inte vara en förening på sju medlemmar, som bara ägnar sig åt intern verksamhet, som får bidrag.

Vad finns det för konkreta förslag på ändringar?

– Förvaltningen har tagit fram förslag som vi i nämnden ska ta ställning till. Jag vill inte säga mer om vad som står i dem innan nämnden har tagit ställning. När vi är nöjda ska vi ha en diskussion med föreningarna och se vad de tycker innan vi klubbar igenom.

Varför har ni inte haft det tidigare?

– Det kan inte jag svara på. Jag satt i kulturnämnden i fyra år innan jag tillträdde som ordförande och har efterlyst riktlinjer vid tidigare tillfällen.

Vad gäller bidrag till Trelleborgs idrottsföreningar ser arbetet något annorlunda ut. Kraven som ställs är bland annat att föreningen ska bedriva ungdomsverksamhet för ungdomar mellan 4 och 20 år. Föreningarna får betalt per deltagare och träning, vilket redovisas på särskilda närvarokort och bifogas vid ny ansökan. Redovisningarna sker i efterhand, samtidigt som en ny ansökan skickas in. Totalt gavs bidrag till 78 idrottsföreningar för 2011.

– Den stora utgiftsposten är aktivitetsbidragen. Vi har en pott på tre miljoner som vi fördelar till bidragsberättigade föreningar, säger Mats Svensson (KD), fritidsnämndens ordförande.

Det görs enstaka stickprovskontroller för att kontrollera medlemsantalet men Mats Svensson berättar att grunden i samarbetet mellan kommunen och föreningarna bottnar i ömsesidigt förtroende. Att genomföra kontroller vid varje träningstillfälle är varken nödvändigt eller praktiskt genomförbart, menar han.

– Det är förvaltningens uppgift att kontrollera, men det görs väl inte sådär vansinnigt ofta.

Louise Löfgren
Martin Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons