Annons

Få nyanställningar trots mer jobb

Trots nya order vill småföretagare i Skåne inte nyanställa. Det framgår av Företagarnas senaste småföretagsbarometer.
Trelleborg • Publicerad 29 november 2005

Det är 20 året i rad som Företagarna i samarbete med Föreningssparbanken genomför sin enkätundersökning bland småföretagarna, med upp till 49 anställda.

I Skåne har drygt 500 företag deltagit i enkäten.

Annons

– Det är något fler än vanligt eftersom vi delat upp resultaten på fyra olika delregioner i Skåne, säger Peter Janson, regionchef på Företagarna.

Enkäten visar att orderingången bland småföretagen i Skåne är mycket stark, starkast ökar den i sydvästra Skåne, tätt följd av sydöstra delen.

Orderläget i Skåne tillhör de starkaste i hela landet. Trots det är sysselsättningen svag, tillväxten av nya jobb är minimal i Skåne.

I nordväst minskar sysselsättningen bland småföretagen kraftigt. Inte heller i övriga delar av Skåne är ökningen stor. Inget annat län i Sverige har en svagare sysselsättningssituation, enligt Företagarnas undersökning.

– Småföretagarna menar att det är arbetsrätten som är det stora hindret för dem att nyanställa, säger Peter Janson. Även svårigheten att få tag i arbetskraft är en begränsande faktor. Enligt statistiken från Företagarna är det på små och medelstora företag som de nya jobben skapas.

– Sedan 1993 har det inte skapats några nya jobb i de stora företagen med över 200 anställda. Det är de små och medelstora företagen som skapar nya jobb, säger Peter Janson.

Peter Janson pekar på en siffra som upprör i statistiken.

– Hela tio procent av småföretagarna har svarat att de tackar nej om de får en stor order, eftersom de inte vill nyanställa, säger han.

Om man tittar på delregionerna i Skåne ligger sydvästra Skåne bäst till i alla kategorier, både när det gäller orderingång, omsättning och sysselsättning. I delregionen ingår Kävlinge, Eslöv, Lomma, Burlöv, Staffanstorp, Lund, Malmö, Svedala, Vellinge, Höör och Trelleborg.

Sydöstra Skåne med Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad har en stark orderingång, och hygglig omsättningsökning samt sysselsättning.

Annons

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons