Få, men nöjda på en söndag

Sedan slutet av november förra året har Trelleborgs bibliotek haft söndagsöppet men det har inte lockat särskilt många låntagare.
Trelleborg • Publicerad 29 januari 2007
Bra med söndagsöppet bibliotek tycker Nagam Shaker som läser sagor på arabiska för Nasima Khalil, Maje Khalil och Nivin Nohi. @08 Bildbyline:BILD: ANETTE SJÖSTRAND
Bra med söndagsöppet bibliotek tycker Nagam Shaker som läser sagor på arabiska för Nasima Khalil, Maje Khalil och Nivin Nohi. @08 Bildbyline:BILD: ANETTE SJÖSTRANDFoto: 

– Det har väl inte varit någon större publikstillströmning. Mellan 100 och 120 besökare jämfört med ungefär 400 på lördagar, säger biblioteksassistent Christina Sjöström.

Men de som kommer till biblioteket är nöjda. När TA besöker biblioteket under sista januarisöndagen pågår det lite aktiviteter. Attila Albert har åkt från Höllviken med tvillingarna Hanna och David, 5 år.

– Det är första gången jag är här, men det är ett fint bibliotek. Med det här vädret passar det perfekt att gå på bibliotek. I Höllviken är de stängda på söndagar, men jag läste på nätet att här var öppet, säger pappa Attila Albert medan han ligger utsträckt i en boklåda och läser för barnen.

I ett annat rum läser Arabiska kvinnoföreningen sagor på arabiska för en grupp småtjejer. – Vi var här lördagar förut, men söndagar passar bättre. På lördagar har man så mycket annat som man ska hinna ikapp med, som städning och att handla mat, tycker Nagam Shaker som annars studerar till lärare.

Försöket med söndagsöppet bibliotek startade på skyltsöndagen i slutet av november förra året och ska pågå till och med den 25 februari. Precis som på lördagarna har man haft öppet mellan klockan 11 och 14. Dessutom har man under de tio veckor försöket hittills pågått lagt in någon extra händelse på söndagen, men det är inget som man annonserat om.

– Vi har haft information om det här på biblioteket men eftersom det här har varit ett totalt avgränsat projekt så har vi legat lite lågt, säger Christina Sjöström.

Efter den 25 februari ska försöket med söndagsöppet utvärderas och därefter ska man fatta ett nytt beslut om de framtida öppettiderna.

Jenny Isaksson

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.