Annons

Få kvinnor får plats i kommunens styrelser

Det är dåligt med jämställdheten i de kommunala bolagsstyrelserna i Trelleborg. Kommunen når varken upp till sitt eget eller regeringens mål.
Trelleborg • Publicerad 14 februari 2005

Regeringen efterlyser genom jämställdhetsminister Jens Orback (s) "större vilja och handlingskraft hos näringslivets företrädare för att få till stånd en jämnare könsfördelning i styrelserna". Det offentliga Sverige ska gå i täten och föregå med gott exempel är det tänkt.

Därför fanns tidigare delmålet att 40 procent av ledamöterna i styrelser i statliga bolag skulle vara kvinnor. Ett mål som uppnåddes under 2003.

Annons

Men det socialdemokratiska styret i Trelleborg följer inte efter i partikollegernas spår. Trots att målet med 40 procent kvinnor i styrelser även finns med i kommunens egen jämställdhetsplan.

Allehanda har kartlagt representationen av kvinnor i de sex kommunala bolagen i Trelleborg. Av samtliga ordinarie ledamöter i bolagsstyrelserna är bara 25 procent kvinnor.

Endast en av de sex styrelserna har en kvinna som ordförande, Gerd Klein (s) i AB Trelleborgshem (se separat artikel). Ytterligare en kvinna innehar en framträdande position i en av styrelserna – Lena Gréen som är vice ordförande i Östersjöterminalen AB. Socialdemokraternas Anna Puusari är nästan att betrakta som styrelseproffs i sammanhanget.

Hon sitter med i tre av de sammanlagt sex kommunala bolagsstyrelserna. Lägger man sedan till dem som är ersättare i styrelserna kommer kvinnorepresentationen upp i 27 procent.

Och utvecklingen pekar, trots regeringens 40-procentsmål, inte på att någon större förändring är på gång. När tre nya styrelseledamöter i slutet av förra året utsågs till Trelleborgs hamn AB, bestod valberedningens förslag av uteslutande män.

Valberedningens förslag antogs utan protester trots att styrelsen i hamnbolaget är den som uppvisar den lägsta representationen av kvinnor. Bara en ledamot av nio är kvinna.

Den enda styrelsen som i dag kommer i närheten av 40-procentsmålet är Trelleborgs energiförsäljnings AB där två ledamöter av fem är kvinnor.

I kommunens jämställdhetsplan står att den långsiktiga målsättningen ska vara 40 procent kvinnor i styrelserna och att "utjämningen ska ske på sådant sätt att 40/60 förhållandet råder på alla nivåer inom kommunen och inom respektive förvaltning beträffande chefer, arbetsledare och andra typer av befattningar". Men jämställdhetsplanen gäller inte de kommunala bolagsstyrelserna eftersom de utgör egna juridiska personer.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons