Få kommunpolitiker svarade på enkät

När kommunens revisorer gjorde en enkät i nämnderna om arbetssituationen för politikerna i Trelleborg var det bara sju av tio som svarade.
Trelleborg • Publicerad 25 april 2005

– Personligen tycker jag att det är en dålig svarsfrekvens, säger Leif Malmstein (m) ordförande i revisionen.

I enkäten får politikerna svara på hur de uppfattar det politiska arbetet i kommunen, bland annat om det finns klara mål och riktlinjer för ekonomi och politik och om målen styr verksamheten samt hur beslut följs upp och rapporteras. Dessutom har politikerna tillfrågats om hur de uppfattar arbetssättet och arbetsformerna i kommunen, bland annat i den egna nämnden, mellan nämnderna och kommunstyrelsen samt mellan politiker och tjänstemän. Slutligen har politikerna även fått ge sin syn på hur de ser på sin egen insats i politiken.

Bara i en nämnd har samtliga ledamöter svarat på enkäten, nämligen individ- och familjesomsorgsnämnden. Sämst på att svara är gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden där bara fyra av nio svarat. Anmärkningsvärt är att bara sex av elva ledamöter i kommunstyrelsen brytt sig om att svara på enkäten.

– Rent statistiskt ger dock svaren en fullgod bild av politikernas syn på arbetssituationen, säger Leif Malmstein.

Just individ- och familjenämnden, där samtliga ledamöter svarat, är den nämnd som är mest missnöjd med arbetet i den egna nämnden. Mest nöjda är ledamöterna i miljönämnden.

De flesta politiker tycker att samarbetet med tjänstemännen fungerar bra i Trelleborgs kommun. Däremot finns ett ganska stort missnöje med hur samarbetet mellan facknämnderna och kommunstyrelsen fungerar. Mest missnöjd med hur samarbetet mellan nämnden och kommunstyrelsen fungerar är byggnadsnämndens ledamöter.

Generellt sett är de politiker som sitter i ledande ställning i nämnderna mer nöjda än övriga ledamöter.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.