Annons

Få klagar på nyinfört förbud mot rökning

Det är nu en månad sedan rökförbud infördes på alla serveringar i landet. I Trelleborg har övergången gått smärtfritt med färre klagomål än väntat.
Trelleborg • Publicerad 29 juni 2005

Den 1 juni trädde lagen i kraft som innebar rökförbud på samtliga serveringsställen i landet. Askfaten plockades bort från borden på Trelleborgs restauranger, krogar och kaféer och flyttades i många fall ut på uteserveringarna.

Personalen på Casablanca har än så länge bara fått ta emot ett fåtal klagomål om rökförbudet från sina gäster.

Annons

– Det finns vissa gäster som klagar men på något sätt känns det bättre att det är rökfritt där man äter, säger Toni Trampevski på Casablanca.

En konsekvens av förbudet är enligt Toni Trampevski att restaurangen nu tar emot fler barnfamiljer än tidigare. Kollegan Martina Culjak har hittat ytterligare en fördel.

– Det är mycket mindre att plocka undan vid borden. Det blir inte så skitigt som när någon sitter och röker, säger Martina Culjak. På restaurangens uteservering sitter Lisbeth Skoglund och Gunnel Olsson, båda rökare. Trots det är de enbart positiva till rökförbudet.

– Jag tycker det är bra. Jag tycker inte om att sitta inne och röka, säger Lisbeth Skoglund.

– Man spar pengar och man spar hälsan, säger Gunnel Olsson

Även på Istanbul har införandet av rökförbud gått smärtfritt.

– Vi har haft enstaka klagomål men alla har respekterat förbudet, säger Måns Westerlund.

Miljön har blivit bättre även om personalen kanske inte hinner tänka på det under sina arbetspass. Men det märks efteråt.

– Kläderna luktar inte skit längre när man kommer hem, säger Peter Åblom på Istanbul.

På Tre Lyktor saknas uteservering men här kan rökare ta sig ett bloss strax utanför dörren i stället.

Annons

– Det är klart att det är en del suckar och stön. Men det är oväntat få reaktioner, säger krögaren Bengt Rosenkvist. Att förbudet är ett lyft för miljön är uppenbart menar Bengt Rosenkvist. Men spelandet på automaterna i lokalen har gått ner med 40 procent.

– Det har rubbat vissa människors cirklar, säger han.

Framför en av automaterna sitter Per Sundquist. Han är för egen del inte glad över förbudet.

– Det är för jäkligt. Men man spelar mindre åtminstone, säger Per Sundquist.

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

TRELLEBORG Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons