Annons

Få brister på Sandeplanskolan

Sandeplanskolan agerade rätt när två elever misstänktes för övergrepp, anser Arbetsmiljöverket. Däremot borde arbetet med handlingsplanen gått lite snabbare.
Trelleborg • Publicerad 4 maj 2009

Hösten och vinterns händelser på Sandeplanskolan utreds från många olika håll. Medan polisens och diskrimineringsombudsmannens arbete fortfarande pågår har Arbetsmiljöverket nu blivit klar med sin inspektionsrapport.

Däri dras slutsatsen att skolan gjort det mesta rätt. Bland annat överlämnades ärendet till socialtjänsten, extra resurser tillsattes för att ha de misstänkta pojkarna under uppsikt och för att möta elevernas eventuella oro. Alla föräldrar i klassen har också erbjudits stödsamtal.

Annons

Den enda bristen som har framkommit, enligt Arbetsmiljöverket, är att handlingsplanen med åtgärder för att förebygga kränkningar mellan elever inte varit klar tidigare. Den skulle tas fram av en grupp av föräldrar, ledningen från skolan, socialtjänst och pedagoger.

– Skolan hade ju alla skriftliga dokument men de måste ses över när det händer något. Och det hade de bara precis börjat med den när vi kom dit den 19 mars, säger Yvonne Paulinmar, handläggare på Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverkets krav är att planen ska vara klar senast den 30 juni. Annars riskerar skolan ett föreläggande med vite. Men det lär inte bli några problem.

– Planen är redan färdig, säger Ulf Wendelo som är tillförordnad rektor på skolan.

– Den ska bara skickas in. Jag tycker att vi har åtgärdat det som vi skulle åtgärda.

Ulf Wendelo tycker själv inte att det funnits någon brist i skolans agerande. På Sandeplanskolan fanns redan likabehandlingsplan och dokument i linje med den nya diskrimineringslagen.

En punkt som tagits upp i åtgärdsplanen är dock att informationen till föräldrarna borde gått ut tidigare. Det som misstänktes ha hänt spreds nu först mellan föräldrarna i den aktuella klassen.

Jessica Ziegerer jessica.ziegerer@allehandasyd.se
Jessica Ziegerer
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons