Annons

Få barn återkommer till socialen

Trelleborgs kommun är på rätt väg i sitt arbete med råd och stöd till barn och ungdomar. Det är kommunens egen analys efter att man jämfört delar av socialförvaltningens verksamhet med sex andra kommuner.
Trelleborg • Publicerad 12 maj 2009

– Vi har fått ett kvitto på att det vi gör är ganska bra, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

För en knapp månad sedan skrev TA om projektet Luppen, där delar av de kommunala verksamheterna i Trelleborg, Bromölla, Höganäs, Klippan, Olofström, Sölvesborg och Örkelljunga jämförs. Den första jämförelsen sammanställdes i april och handlade om råd och stöd till barn och ungdomar under 20 år.

Annons

Som TA skrev då ligger Trelleborg ganska bra till i jämförelsen, kommunen har relativt få barn som blir aktuella för utredningar av socialtjänsten och utredningstiderna är kortast av samtliga kommuner. Däremot är man sämre på att ge information om verksamheten till medborgarna.

På tisdagen kommenterade kommunen själv resultatet på en presskonferens. Där framhöll man den låga återaktualiseringsgraden som ett mått på framgång. Efter att kommunen utrett ungdomen och beslutat om en insats ska göras är det 13 procent som åter blir ett ärende för socialtjänsten, vilket är lägst bland de undersökta kommunerna.

Kommunen hävdar att de lyckade resultaten beror på en förhållandevis stor förebyggande verksamhet inom individ- och familjeomsorg.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons