Extremt väder väntas när vädersystem möts
Ambulansen bildar svallvågor efter sig där den plöjer fram på gatan. På trottoaren bredvid vadar en dykare fram genom det meterhöga vattnet. Scenerna utspelar sig i norra England där den kraftiga nederbörden skapar stora problem. Gator översvämmas, elektriciteten slås ut och människor evakueras med hjälp av helikoptrar. Läget är kritiskt.
Samtidigt på den grekiska ön Kos: Turisterna trängs i hotellpoolen för att söka skydd mot den stekande solen. Det är 45 grader varmt och på fastlandet har hettan redan krävt sina första dödsoffer. Några regnmoln syns inte till.
-Det här är en logisk utveckling av de ökade koldioxidutsläppen. De senaste 50 åren har vi sett att det har blivit varmare samtidigt som nederbörden har ökat, säger Erland Källén, professor i dynamisk meteorologi vid Stockholms universitet, till TT.
Växande problem
Källén är den av de experter som har suttit med i FN:s klimatpanel och han är bekymrad över framtiden.
-Inom de närmaste 100 åren kommer de varmaste sommardagarna i södra Europa bli tio grader varmare än i dag. Det innebär temperaturer på drygt 50 grader i stället för 40. Samtidigt kommer nederbörden att öka ytterligare i regniga områden, vilket leder till fler översvämningar, konstaterar han.
I grunden beror olikheterna i det europeiska vädret på mötet mellan två helt skilda vädersystem. Från söder kommer varm och torr luft från Afrika som kan ge långa och heta högtryck över medelhavsländerna. Samtidigt drar kall luft ner över norra Europa [S] ofta med en hel del nederbörd.
Lokala skillnader
Också i Sverige har sommaren bjudit på stora regionala väderskillnader. På Gotland och Öland har det varit torka. Samtidigt har det i Halmstad regnat så mycket i juni runt 140 millimeter [S] att den normala månadskvoten redan är fylld med råge.
-Jag vågar nog säga att det inte har regnat så mycket i Halland i juni på hela 1900-talet, konstaterar meteorologen Kjell Lund på SMHI.
Och mer regn väntas. Nederbördsområdet från de brittiska öarna som drog in över södra Sverige på tisdagen fortsätter sannolikt på onsdagen och SMHI varnar för lokala översvämningar. (TT)
Per Ingvarsson