Annons

Extremt högt tryck på lasarettet

Patienttillströmningen på Trelleborgs lasarett har varit extrem under årets första fyra månader. Antalet läkarbesök på akutmottagningen ökade med nästan 24 procent vilket motsvarar tusen besök jämfört med förra året.
Trelleborg • Publicerad 11 maj 2012
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

– Det är en våldsam ökningsprocent, säger sjukhuschef Magnus Heiman som är överraskad över att det plötsligt är så många fler som söker vård på akuten.

En följd av detta är att det även blivit en kraftig ökning av patienter som behövt bli inlagda. Under förra året har man haft 30 procent fler vårdtillfällen på vårdavdelningarna. En orsak till ökningen är att lasarettet sedan förra året har förlängt sina öppettider på akutmottagningen med två timmar varje kväll och gjort det möjligt att ta emot ambulanspatienter även nattetid. Men enligt Magnus Heiman är det inte hela förklaringen till den kraftiga ökningen. Det har helt enkelt varit fler sjuka.

Annons

– Det är en stor del patienter som vi inte alls räknat med, säger han.

Enligt Heiman är det patienter som verkligen är i behov av akutvård som söker sig till lasarettets akutmottagning.

– Till största delen är det befogade patienter. Diskussionen som varit i Malmö om att det är många primärvårdspatienter som söker akut gäller inte här.

Konsekvensen av den stora tillströmningen är att väntetiderna på akutmottagningen blev längre än tidigare. Framför allt under årets första månader.

– Målet som regionen har om att minst 80 procent av patienterna ska tas om hand inom fyra timmar har inte riktigt kunnat hållas som tidigare, säger Magnus Heiman.

Den kraftiga ökningen av antalet patienter har också gjort att man haft svårt att genomföra de besparingar som man tidigare räknat med. Lasarettet i Trelleborg har tidigare fått ett sparbeting på 30 miljoner kronor och prognosen för mars visar att ekonomin under årets första månader gått sämre än förväntat.

– Detta gör att vi behöver vidta ytterligare åtgärder. Vi ser inte de effekter på bland annat labb, röntgen och mediciner som vi hade hoppats på, säger Magnus Heiman.

Ännu har man inte behövt säga upp någon personal men det pågår förhandlingar bland annat inom logopedverksamheten. En stor del av besparingarna görs genom att vakanta tjänster inte tillsätts och att man är restriktiv med att ta in vikarier.

– Just nu balanserar man på möjlighetens gräns. Det är en otroligt hård belastning för personalen, säger Marianne Pettersson, huvudskyddsombud för Trelleborgs lasarett.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons