Extrapengar till fler lärare

Mer pengar till förskolan och årskurs 1-3 var ett av socialdemokratins vallöften inför valet 2002 i Trelleborgs kommun. Enligt löftet skulle kommunen satsa lika mycket som de statliga bidragen till nyanställningar av lärare varje år.
Trelleborg • Publicerad 21 oktober 2003

Kommunens extrapengar skulle vara öronmärkta för förskolan och årskurs 1-3. Enligt den senaste sammanställningen har kommunen nästan nått upp till löftet om extrapengar. De statliga bidragen, de så kallade Wärnerssonpengarna, döpta efter den före detta skolministern, uppgår till och med bidragsåret 2002/2003 till drygt 13 miljoner kronor. Sammanlagt har kommunen dock anställt nya lärare för 27,3 miljoner kronor. I de pengarna ingår dock nya lärare som anställts på grund av ökat antal elever med drygt tre miljoner kronor. Den summa som sammanlagt satsats på att öka antalet anställda i skolan per elev är 24,2 miljoner kronor. Det betyder att kommunen bidragit med ungefär elva miljoner kronor själv på ökad personaltäthet, inte långt från målet. Sedan satsningen började har antalet heltidstjänster per 100 elever ökat från cirka åtta till drygt nio. Sammanlagt rör det sig om drygt 80 nya tjänster i skolan, utöver de tio som anställts på grund av ökat antal elever. Helen Karlström, utvecklingssamordnare på skolkontoret i Trelleborg, har sammanställt uppgifterna om statsbidragen. Hon säger dock att det inte finns någon öronmärkning av extrapengarna till förskolan och årskurs 1-3. - Det är upp till varje rektorsområde hur pengarna används, säger hon. När det gäller löftet att satsa på beständiga skolbyggnader i stället för paviljonger har det inte riktigt lyckats. Bland annat har en ny paviljong satts upp vid Modeshögskolan efter valet. Men samtidigt förbereds just nya permanenta skolor både i Skegrie och vid Gislövs läge. - Paviljonger är en dyr lösning, säger Sven Lindkvist (s) ordförande i skolnämnden. Men det är ingen dålig skolmiljö för eleverna. Permanenta skolbyggnader kan kanske också användas till andra ändamål, som vuxenutbildning till exempel. Löftet att konstnärer, musiker och andra med specialkunskaper ska tas in mer i undervisningen får skolorna själva försöka uppfylla. - Några extra pengar till det har skolan inte fått, säger Helen Karlström. Inte heller har undervisning på modersmål för invandrarelever utökats. Nya familjecentra har däremot kommit till, så att det nu finns minst ett i stort sett i varje rektorsområde. Löftet om att elever ska kunna ta ett arbetsår mellan grundskola och gymnasium uppfylls delvis genom att elever kan erbjudas praktik genom det individuella programmet innan de börjar på gymnasiet. - Det går också att få praktik i årskurserna 7-9, säger Sven Lindkvist.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.