Extra svårt för unga utan utbildning
– Ofta kräver de mycket erfarenhet. Men det är ju svårt att få om man inte får ett jobb. Det känns frustrerande. Jag är fullt frisk, har energi och vill verkligen ha ett jobb. Det känns så nedvärderande när de hela tiden väljer andra, säger Jonna Enemark, 20 år och en av Trelleborgs kommuns cirka 450 arbetslösa ungdomar.
Hon flyttade till Trelleborg i december i fjor men lyckades inte få något jobb utan fick vända sig till kommunen för att ansöka om försörjningsstöd. Därmed fick hon kontakt med Navigatorcentrum och har kommit med i projektet Ung Framtid. I går fick hon besked att hon fått praktik inom det område hon har utbildat sig.
– Jag har en full yrkesutbildning som hotellreceptionist och konferensvärdinna, säger hon.
Via Navigatorcentrum och Ung Framtid har Jonna fått både hjälp att ordna praktikplats och stöd i sitt arbetssökande.
– Det är den bästa hjälpen än så länge. Här anstränger de sig. Man känner att de bryr sig. På Arbetsförmedlingen gör de inte så mycket. Man går dit en gång i månaden och fyller i blanketter, säger Jonna.
Daniel Aldhaher har varit arbetslös ett år. Tidigare har han jobbat som servitör och på posten i Danmark. Även han är relativt nyinflyttad till Trelleborg och har varit med i Ung Framtid i tre veckor. Nu har han fått ett tillfälligt arbete. Under tre veckor ska han hjälpa till med förhandsröstningen.
– Det har inte varit så bra under det här året. Men nu känns det bättre, säger han.
Det enda han vill är att få ett riktigt jobb, vad spelar inte så stor roll.
– Det kvittar vad, bara så jag kan försörja mig, säger Daniel Aldhaher.
Jonna Enemark menar också att man lätt mår dåligt när man är arbetslös.
– Man blir ju lite försoffad och vänder på dygnet. Sedan har man ingen energi och ork att göra något. Det spelar ju ingen roll vad man gör, det gör ju ändå ingen nytta, säger hon.
Genom att varje dag tvingas gå till Navigatorcentrum eller en praktikplats menar båda två att man får rutiner och Jonna påpekar att det är viktigt att även träffa andra.
– Man behöver det sociala också och träffa folk.
Ola Johnsson är enhetschef för Navigatorcentrum och han menar att en stor del av problemet för arbetslösa ungdomar är att de saknar gymnasieutbildning och har därför svårt både när det gäller att få arbete och att plugga vidare.
– Gymnasiet är frivilligt och det passar inte alla, säger han.