Extra pengar till sjukvården

Sjukvården inom region Skåne kommer att få ytterligare 275 miljoner kronor nästa år. Men det betyder inte att pengarna får användas för att täcka underskott.
Trelleborg • Publicerad 14 november 2004

Det är regeringen som i sitt budgetförslag vill att landstingen ska få 700 miljoner kronor för år 2005 och 500 miljoner kronor om året från 2006 för att genomföra den nationella vårdgarantin. Region Skåne räknar med att Skånes andel blir 90 miljoner nästa år och 64,4 miljoner från år 2006.

Pengarna delas upp på två poster i förslaget som regionstyrelsen ska behandla den 19 november. Dels de 90 miljonerna för att öka tillgängligheten. De pengarna ska vara målinriktade på att genomföra den nationella vårdgarantin.

De övriga 185 miljonerna har inte något specificerat syfte. Regionstyrelsen kommer att ställa några krav på hur Hälso- och sjukvårdsnämnden använder pengarna. Ansvarsfull hushållning så att inte budgeten överskrids är ett viktigt mål. Investeringar för att garantera en god servicenivå på lång sikt ska prioriteras. Men pengarna får inte användas för att skjuta upp genomförandet av beslut som redan fattats. Det vill säga besparingar ska genomföras. Fortfarande är det kostnadskontroll som gäller.

Sydvästra Sjukvårdsdistriktet har förhoppningar på omkring 50 miljoner kronor för att förstärka primärvården nästa år. Men trots detta är den nuvarande budgeten bara en preliminär budget för sjukvårdsdistrikten och de enskilda sjukhusen. Genomförandet av Skånsk Livskraft - vård och hälsa innebär att vissa delar av regionbidragen kommer att flyttas mellan vårdgivare i samband med att verksamhet flyttas, till exempel delar av kirurgin som kommer att flyttas från trelleborgs lasarett och ersättas av knä- och höftledsortopedi.

Regionstyrelsen kommer också att få ta ställning till budgetanvisningarna för åren 2006 - 2008. Trots löften om att de statliga bidragen till landsting och kommuner ska öka både 2005 och 2006 ska saneringen av regionens ekonomi fortsätta i oförminskad skala. Regionstyrelsen aviserar stora prövningar och omprövningar, prioriteringar och styrning av verksamheten. Målet är fortfarande en god ekonomisk hushållning.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.