Annons

Extra månadslön ska locka sjuksköterskor

En extra månadslön till alla som avstår från att ta ut semester i sommar och minskning av den planerade vården, särskilt operationerna. Trelleborgs lasarett planerar för att klara sommarmånadernas personalbrist.
Trelleborg • Publicerad 17 mars 2003

Den planerade vården kommer att minskas under sommarmånaderna, särskilt operationerna. Både på grund av att personalen ska ha sin semester och att många, som kan välja, inte vill bli opererade under sommaren. - Planeringen pågår för fullt, säger Carina Wirth, personalansvarig på Trelleborgs lasarett. Vi har annonser ute och vi bearbetar studenterna på sjuksköterskeutbildningarna. Men deras ansökningar har inte kommit in än. Planeringen för akutverksamheten och för avdelningarna 1 och 2 är klar, medan planeringen för stroke-reuma, intensivvårdsavdelningen och övriga vårdavdelningar pågår. - Jag tror att vi klarar läkarna och undersköterskorna, säger Carina Wirth. Men vi kommer att behöva 10 till 15 sjuksköterskor i sommar. Erbjudandet om extra ersättning för dem som avstår från att ta ut sin semester är den samma som tidigare och beslutet har tagits av Region Skåne och gäller för alla sjukhusen i Skåne. Den som avstår från att ta ut semester under tiden 1 juni till 31 augusti därför att de behövs på sin arbetsplats får en extra månadslön på minst 16 000 kronor. Den som tar ut som mest tio dagar under perioden får 8 000 kronor och den som tar ut som mest 15 dagar under de tre sommarmånaderna får 4 000 kronor i extra ersättning. Det finns också möjligheter för personalen att ta på sig extra arbetspass i stället för kolleger som har semester. Det ger 88 kronor per arbetad timme utöver ordinarie lön. - Men det ska användas restriktivt och bara i nödfall, säger Carina Wirth. Vi måste tänka på att vi inte har samma tillgång på vikarier under resten av året.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons