Annons

Explosion i gummiblandare

I februari i år inträffade en explosion i en gummiblandare på Trelleborg AB i Trelleborg. Nu redovisar bolaget åtgärderna efter olyckan.
Trelleborg • Publicerad 17 juni 2005

Det var 21 februari som en explosion inträffade i en gummiblandare inom avdelningen Vävar på Trelleborg AB i Trelleborg.

En mindre brand uppstod i blandaren och företaget startade genast en utredning om vad som orsakat olyckan och vad man måste göra för att undvika liknande händelser framöver.

Annons

Det var efter att maskinen startats på måndagsmorgonen och varit i gång endast fem till tio minuter som explosionen inträffade. Den troliga orsaken till explosionen var gnistbildning på grund av statistisk elektricitet i blandaren, enligt rapporten.

När olyckan inträffade fanns inga anställda i lokalen, men branden som uppstod kunde personal som kom till platsen släcka med hjälp av kolsyresläckare.

Enligt rapporten har liknande händelser inträffat i blandaren tre gånger tidigare, år 2000, 2003 samt 2004. Orsaken till olyckan står troligen inte att finna i receptet på själva gummiblandningen, enligt rapporten. Däremot har maskinen en annorlunda beläggning i blandningskammaren än andra maskiner som kör samma blandning av gummi. Beläggningen var dessutom hårt nedsliten och helt bort i den nedre delen av blandaren, enligt rapporten.

Bolaget har nu beslutat att ersätta beläggningen i blandaren och även undersöka övriga maskiner för att se hur pass sliten beläggningen är i dessa. Dessutom ska maskinernas jordning kontrolleras och en hel del andra säkerhetsåtgärder vidtas, för att undvika att en liknande explosion inträffar igen.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons