Annons

Experten: Inget snack – det är en varg

Flera läsare har under onsdagen hört av sig till Trelleborgs Allehanda om att de har sett en varg kring Stora Beddinge. Länsstyrelsen kan bekräfta för TA att man har hittat vargspillning i området.
Trelleborg • Publicerad 12 december 2012
Foto: 
Bilden på vargen togs på onsdagen i Stora Beddinge.
Bilden på vargen togs på onsdagen i Stora Beddinge.Foto: 

Tobias Idestrand, från Stora Beddinge, fick under onsdagsmorgonen syn på vargen i några minuter och lyckades fånga vargen på bild. Avståndet mellan honom och vargen bedömer han var 100-150 meter.

– Det var magiskt, berättar han för Trelleborgs Allehanda.

Annons

Att det är en varg på bilderna är Nils Carlsson, länsstyrelsens handläggare i rovdjursfrågor, säker på.

– Det är inget snack, det är en varg, säger Nils Carlsson.

Länsstyrelsen har senaste månaderna fått in mängder med tips och fotografier på att en varg springer på Söderslätt. Men inga fotografier är hetare än de Tobias Idestrand tagit.

Nils Carlsson och kollegan Bertil Nilsson åkte ut till Stora Beddinge på onsdagsmorgonen. Tack vare snöfallet kunde de följa vargspåren.

Efter några kilometer, i närheten av Källstorps kyrka, fick de jackpot i form av spillning.

– Jag blev glad, det ger oss möjlighet att gå vidare. Vi kan få information om det är en hane eller en tik och vilket revir den kommer ifrån, säger Nils Carlsson.

– Det kan bli tal om skyddsjakt och då är frågan om vargen är inavlad eller viktig rent genetisk och därmed skyddsvärd.

Om vargen är en hane eller tik avgör också om vargen kommer stanna kvar i Skåne. En hane stannar inte kvar om han inte hittar en partner. En tik kan ha bestämt sig för att stanna och då kommer en hane förr eller senare att hitta henne. Spillningen ska nu skickas vidare för analys.

– Det här är en lättnad för oss på länsstyrelsen. Nu kan vi gå vidare och fortsätta arbeta efter riksdagsbeslutet att vi ska ha varg i Sverige, säger Nils Carlsson.

Vad talar för att vargen kommer att stanna kvar?

Annons

– Det finns extremt gott om mat – hjort, rådjur och vildsvin. Samtidigt finns här jättemycket trafik och mycket tamdjur vilket ger ökad risk för konflikter med människor.

Nils Carlsson påtalar vikten av att tamdjursägare ser till att ha skyddat sina djur med ordentliga stängsel.

– Vi har fått ökade anslag så att vi kan ge bidrag för att bättre skydda tamdjur.

Ann Ekstrand
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons