Annons

Expansiv by bär uråldriga spår

Sju vägar leder till Fuglie. En gång fanns det bageri, butik, smedjor, skola och fotbollslag i byn men det som invånarna saknar mest i dag är bra bussförbindelser. Annars trivs de flesta jättefint i sin by.
Trelleborg • Publicerad 30 juli 2007
Arne Nilsson har bott i Fuglie sedan barnsben och kan byns alla vrår utan och innan. Bild:Tomas Nyberg
Arne Nilsson har bott i Fuglie sedan barnsben och kan byns alla vrår utan och innan. Bild:Tomas NybergFoto: 
Fuglie, en liten idyll ett par kilometer från Trelleborg. Bild:Tomas Nyberg
Fuglie, en liten idyll ett par kilometer från Trelleborg. Bild:Tomas NybergFoto: 

För en besökare som kommer till Fuglie mitt på en veckodag kan byn tyckas ganska tyst och ödslig. Men det är bara tillfälligt. Alla är på jobbet, förklarar en semesterledig bybo. De flesta som bor här är i arbetsför ålder.

Något annat som är slående vid ankomsten är de sju små vägarna som leder in till byn och skapar en ringled runt om. En genväg delar byn i två kvarter.

Annons

Förutom sin originella struktur är Fuglie en by med uråldriga spår. Gravhögen tros vara 4000 år gammal, vilket får byns runstenar från 900-talet att framstå som rena ungdomen. För att inte tala om kyrkan. 1904 bestämde sig den välmående byn att spränga den gamla medeltida kyrkan och bygga en helt ny i nygotisk stil.

Från den gamla kyrkan finns altaret från 1595 och dopfunten från 1656 kvar.

Trots att byn är folktom dagtid, hörs ljudet från byggnadsarbete här och där.

Det hamras, sågas och spikas. Fuglie är nämligen inne i en expansionsfas. Det är framför allt danskarna som åtnjuter fördelarna med låga huspriser och behändigt pendlingsavstånd. Här är det närmre till Tivoli i Köpenhamn än till badet i Smygehamn.

Byalaget bildades för ungefär sex år sedan, efter att alla i byn blivit bjudna till det nyinflyttade danska parets bröllop. "Om danskarna kan bjuda hela byn till sitt bröllop ska vi väl kunna dra i hop ett byalag" resonerade byinvånarna, och gjorde slag i saken.

Över lag är invånarna i Fuglie nöjda med sin by och byalaget ägnar sig mest åt att skapa allmän trevnad och anordna fester. Om det är något de önskar skulle det vara trädplanteringar.

Christina Malmberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons