Exotisk nykomling på Östra Stranden

En gjuten betongpool står i centrum i den långsmala trädgården bakom ett av Östra Strandens små gatuhus. Den omringas av en växtlighet som spänner mellan alltifrån vanliga jordgubbsplantor till silkesträd och narrbuske. Joakim Szabos trädgård är nykomling i årets ”Öppen trädgård”.
Trelleborg • Publicerad 13 juni 2013
Den exotiska känslan är påtaglig när man kliver in genom porten hos Joakim Szabo.
Den exotiska känslan är påtaglig när man kliver in genom porten hos Joakim Szabo.Foto: 

Den exotiska känslan är påtaglig när man kliver in genom porten hos Joakim Szabo. Han möter oss med ett ursäktande om att trädgården bara har två år på nacken och allting inte är riktigt färdigt. Visserligen är många av växterna fortfarande små till växten och ger nästan lite bonsaikänsla men det är svårt att tänka sig att det för två år sedan var en vanlig trädgård.

– Här var gräs, en stor yta med singel, fem rosor och dessa plattorna, säger Joakim Szabo och pekar på marken där cementplattorna fått ligga kvar.

Framför plattorna ligger en något upphöjd pool byggd i gjuten betong. Joakim Szabo har själv format poolen som är gjord av betong som blandats med ett plastmaterial så att den inte suger åt sig vatten.

Till yrket är Joakim Szabo djurvårdare med inriktning mot bland annat reptiler och har som specialitet att inreda terrarier och det är genom det som han hämtat en del kunskap när han både byggt poolen och anlagt en damm en bit längre ner i trädgården.

– Jag ville inte ha min dotters blå pool ovan jord. Det ser så fult ut, säger Joakim Szabo som i stället byggt upp en mexikanskinspirerad miljö runt poolen med blommande rhododendron och låga palmer.

Från början skulle hela trädgården gå mer i sydeuropeisk stil men efter en tuff vinter som tog död på flera av Joakim Szabos nyinköpta palmer, och bananplantor så ändrade han inriktningen till en mer tropisk stil.

En aralia, eller Fatsia japonica som den heter på latin, bidrar till stilen med sina stora flikiga, blanka, ljusgröna blad.

– Den kan bli tre meter hög och tre meter bred, men jag kommer att klippa den. Mina växter får gärna växa på höjden men jag håller in dem lite på bredden, säger Joakim Szabo vars trädgård inte mäter mer än ett par hundra kvadrat.

Ändå har han lyckats få in ett 30-tal olika sorters ätbara bär och frukter. Jordgubbsplantorna är enorma och brukar ge åtskilliga liter trots att de är inklämda i en smal remsa mellan singeln och ett stenparti.

– De får rejält med kogödsel varje år och så klipper jag bort alla revor förutom ett par stycken som får etablera sig mellan de gamla plantorna.

Bland de ätbara bären finns förutom jordgubbarna även blåbär, lingon, hallon, krusbär och vinbär. Men Joakim Szabo lyfter även fram flera av de traditionella prydnadsväxterna vars bär både är ätliga och goda.

– Häggmispel till exempel. Den ger jättegoda bär, svarta och söta. Sedan har jag en berberis, de bären är också ätliga, det är något folk inte tänker på och de används mycket i orientalisk matlagning, säger Joakim Szabo och påpekar att de flesta mahonior också har ätliga bär.

Än så länge står Joakim Szabos silkesträd i en kruka. Varje vinter tar han in det i sitt uterum. Nu är det bara någon meter högt men tids nog, när det vuxit till sig, kommer det att få en permanent plats i trädgården.

– Det blommar med rosa plymer i maj, juni och juli. Det ser helt overkligt ut, menar Joakim Szabo vars trädgårdsintresse väcktes för lite mer än tio år sedan.

Han arbetade då med att inreda ett fjärilshus i en stor park i Thailand. Men det är först nu, sedan han skapat sin egen trädgård i Trelleborg som han blivit verkligt trädgårdsbiten.

– Jag är helt fångad. Men inte så att jag kan alla latinska namn, då kan jag säkert fler på reptiler, säger han och hoppas att besökarna på Öppen trädgård inte kommer att ha alltför höga förväntningar.

– De får ta det som det är. Det är en väldigt ung trädgård, säger han.

Martin Falkenby
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.