Annons

Ex-trelleborgaren som kan bli partiledare

Hans Linde bodde i Trelleborg och gick på Söderslättsgymnasiet i tre år. Nu kandiderar han till partiledarposten i Vänsterpartiet. TA har ställt honom fem frågor.
Trelleborg • Publicerad 10 augusti 2011
Hans Linde.
Hans Linde.Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Varför vill du bli partiledare?

– Jag är oerhört otålig att ta tag i och bidra till Vänsterpartiets förändring. Partiet måste framstå som mer modernt och kaxigt. Vi måste visa alternativ och våga prata om visioner. Tidigare har vi varit för fokuserade på att kritisera andra. Jag vill driva en mer offensiv politik och så vill jag lyfta fram tre områden, jämlikhet, jobbpolitik och välfärd.

Annons

Hur hamnade du i Trelleborg?

– Jag växte upp på en grisgård i Klågerup och valde att gå på gymnasiet i Trelleborg. Kommunikationerna var så dåliga att jag fick bosätta mig där.

Jag har förstått att ditt politiska engagemang föddes här. Vad hände?

– Trelleborg var på den tiden ett starkt fäste för nynazismen och det både märktes och syntes. Min bästa kompis var adopterad från Colombia och jag själv hade precis kommit ut som bög. Vi kände oss inte trygga på stan och kände oro när vi gick ut på helgerna. Jag kände att jag behövde göra något.

Vad gjorde ni för att förändra situationen?

– Jag märkte snabbt att jag inte kunde göra något ensam. Men gick vi ihop så gick det att göra saker. Vi affischerade på stan, delade ut flyers och arrangerade manifestationer. Vi ordnade bland annat en manifestation på årsdagen för Kristallnatten. Massa andra partier gick med och den tystnad som varit bröts. Det blev tydligt att det ändå fanns betydligt fler antirasister än rasister i Trelleborg.

Vilka erfarenheter från Trelleborgstiden har du tagit med dig?

– Att ensam inte är stark. Det kan vara svårt men går man ihop och organiserar sig kan man förändra och göra saker. Det som har drivit mig sedan dess har varit det som jag själv känt av i min egen vardag.

Louise Löfgren
Ossian Sandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons