Ex-minister talade till pensionärer

Femtio år efter det första besöket återkom Thage G Pettersson till Trelleborg. Den här gången för att tala inför S-pensionärerna.
Trelleborg • Publicerad 15 augusti 2006
En s-veteran anländer. Thage G Pettersson med uppgift att elda på pensionärerna inför valet. Bild: Claes Nyberg
En s-veteran anländer. Thage G Pettersson med uppgift att elda på pensionärerna inför valet. Bild: Claes NybergFoto: 

– Detta är min 24 valrörelse och min hustru säger att "nu kan det vara nog", berättar han.

Efter många år i riksdagen, som industriminister, försvarsminister och riksdagens talman hade han kunnat dra sig tillbaka. Men fortfarande åker han land och rike runt och håller möten.

Under socialdemokraternas seniorturné i våras var han talare på 42 möten från Perstorp till Boden.

– Dagens pensionärer är oerhört kunniga och vakna. Det är kämpiga möten, berättar Thage G Pettersson. Men jag mötte inget kvirr. Det är barnbarnens situation som oroar dem.

År 1948 gjorde han sin första valrörelse och nästan allt är annorlunda i dag. Då var det mer affischer, mer hembesök. Politikerna hade direkt kontakt med sina väljare.

– Då var det mycket mer agitation och argumentation. Man slipade sina argument. säger han. Nu är det mycket ledord, mycket slagord.

Även den unga generationen får bra betyg av den gamle ministern.

– Den unga generationen är mer insatt i politiken och intresset för samhälle, politik och världen ökar kraftigt, säger han. Det duger inte att komma ut med floskler på gymnasiet i dag. Man måste ha täckning för vad man säger. Även om ungdomarna kanske inte vet exakt hur kommunen styrs.

S-pensionärerna väntar på att dagens talare ska komma in men innan han går,

– Min uppgift är att elda på pensionärerna även om den del tycker att de blir så bråkiga sen.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.