"Eurokraten" som pustar ut i Gislöv

Hon bor i staden där mycket av EU:s makt ligger, Bryssel. Hon jobbar själv för Europeiska kommissionen. Men semestern tillbringar hon i Gislöv där hon och hennes sambo nyligen köpt sommarhus. Camilla Lombard ser fram emot fyra veckors vila på Söderslätt.
Trelleborg • Publicerad 4 augusti 2005

Det är ett högst internationellt liv 33-åriga Camilla Lombard lever. Sedan elva år tilbaka är hon bosatt i Belgien, där hon under tre år jobbat som handläggare på generaldirektoratet för handel vid Europeiska kommissionen. Där samsas många av de 25 medlemsnationerna och lika många språk och kulturer.

Men semestern är vigd åt Sverige och Gislöv. Fyra veckor framåt ska Camilla Lombard med familj, sambon Claes Hallberg och sonen Max, vila ut i sommarhuset de köpte förra året. Claes Hallberg kommer från Gislöv och sommarhuset ligger inte långt från hans föräldrar. En av anledningarna till köpet var att lättare kunna komma hem till Sverige och hälsa på.

– Det är lite trist att Max inte får träffa far- och morföräldrar så ofta. Men annars är Bryssel inte så långt bort, det tar bara en timme och en kvart att flyga hit, säger Camilla Lombard.

Eftersom hon kommer från Lund är inte hennes släkt heller speciellt långt borta. Men förutom familjen är det inte mycket som skulle få Camilla Lombard att återvända till Sverige.

– Många säger ju att de vill flytta hem när de får barn. Jag skulle kanske kunna flytta hem till Lund men... nej, det skulle jag nog inte kunna. Jag känner mig väldigt hemma i Bryssel, förklarar hon. Camilla Lombard trivs utmärkt i miljonstaden Bryssel. Hon beskriver staden som väldigt internationell, överhopad med restauranger och caféer, aktiv med festivaler och evenemang. Det är lätt att hitta bostad. Folk är hjälpsamma och talar mer än gärna engelska om ens franska är knagglig.

Men goda språkkunskaper är en nödvändighet inom arbetet. På sitt jobb som handläggare sysslar Camilla Lombard mycket med tullfrågor och framför allt den politiska delen av dem. Om ett land inte uppfyller överenskomna handelsavtal sätter EU politisk press på det. Därför har Camilla Lombard mycket kontakt med länder utanför EU. De flesta som jobbar inom EU-institutionerna bor i ett område som inte ligger långt från arbetsplatsen och stannar för det mesta där. Camilla Lombard berättar att de i bland kallar sig "eurokrater". Det är en ganska sluten krets som sällan kommer i kontakt med belgarna. Men Camilla Lombard med familj bor en bit utanför det här området och umgås mer med belgarna. Sedan Max föddes har det dock inte funnits mycket tid till umgänge och andra aktiviteter.

Semestern i Gislöv kommer att bli lugn och Camilla Lombard med familj kommer inte att göra några större utflykter. Också här spelar Max givetvis en viktig roll.

– Just nu känns det mest som man vill sitta i solstolen och se på Max när han leker med bollar i gräset, säger Camilla Lombard.

Paul Torstensson

0410-54531

paul.torstensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.