Annons

EU underkänner Trelleborgs badplatser

Alla badplatser i Trelleborg får underkänt i EU:s årliga sammanställning av vattenkvalitet. Mätningarna gäller säsongen 2001.
Trelleborg • Publicerad 29 maj 2002

Av 11 underkända badplatser i hela Sverige upptar Skåre, Dalabadet, Gislövs strandmark, Smyge havsbad och Skateholm mer än halva listan, tillsammans med Ljungskogen i Vellinge. - Vi söker med ljus och lykta efter varför vi har så dåligt badvatten då och då, men än har vi inte hittat någon föroreningskälla, säger Lars-Göran Canerholm, chef vid upplevelseförvaltningen i Trelleborg och ansvarig för badplatsernas kvalitet. - Det har säkert sin betydelse att vi har jordbruksmarkerna på Söderslätt intill. Vid kraftiga regnväder kan kväve från gödsel läcka ut i åarna och havet och ge utslag på mätningarna, fortsätter han. På de stora badplatserna inom hela EU tas regelbundet prover av antalet tarmbakterier och totalantalet nedbrytningsbakterier för att bestämma vattenkvaliteten. Resultaten skickas till EU-kommissionen som varje år sammanställer en lista över underkända badplatser. Där brukar Trelleborg finnas med. - Det är inte roligt, men vi vill betona att det inte är farligt att bada på Trelleborgs badplatser, säger Lars-Göran Canerholm. I Sverige som helhet får nära 96 procent av badplatserna godkänt vad gäller vattenkvalitet, vilket ligger kring medel inom EU. Målet är 100 procent. Övriga underkända svenska badplatser är Strandstugeviken Nyköping, Hampetorp Örebro, Ängbybadet Västra, Stockholm, Mejeriviken Borgholm och Tjällmo/ Småängsbadet Motala.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons