EU underkänner samtliga badplatser i Trelleborg

Badvattnet längs Trelleborgskusten har i många år innehållit mycket biologiskt material, framför allt alger. Det har också gett Trelleborg en dålig ställning som badkommun eftersom det ingår i bestämningen av vattenkvaliteten.
Trelleborg • Publicerad 5 juni 2003

Men egentligen har det ingen betydelse för vattnets hygieniska värden, även om det ser tråkigt ut med en brunaktig gegga som skvalpar i strandkanten. - Det är inte roligt, säger Lars Robert Göransson på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen när han ska förklara varför Trelleborgs badplatser åter visar sig ha dålig vattenkvalitet. Årets första mätning i måndags visade på mycket nedbrytbart material i vattnet. Den hygieniska standarden, till exempel förekomster av E-colibakterier är hygglig. - Det är övergödningen av Östersjön som ligger bakom, säger Lars Robert Göransson. Kustens formation och strömmarna för in algerna mot mitten av kommunen. Av de fem mätpunkterna för vattenkvaliteten, Skåre skansar, Dalabadet, Gislöv, Äspö och Skateholm, är det sedan många år Skateholm och Skåre som har det bästa badvattnet. - I det nya förslaget till bedömningsnormer för vattenkvaliteten som EU tagit fram finns inte nedbrytbart material med, säger Lars Robert Göransson. Vi har väntat på att förslaget ska gå igenom i tre år nu. Med det nya förslaget skulle vi få en betydligt mer fördelaktig bedömning. Totalt är det fjorton svenska badplatser som ifjor fick sin vattenkvalitet underkänd av EU. Det framför av den rapport som EU:s miljökommissionär Margit Wallström presenterade i Bryssel igår. Totalt sett var vattenkvaliteten något sämre i fjor än tidigare år. Antalet svenska offentliga badplatser som anmälts in till EU var ifjor 781 och av dem fick 14 underkänt. Det är 3 fler än året före. Av de 766 som fick godkänt var det 170 som fick betyget "acceptabel vattenkvalitet" och 596 "utmärkt vattenkvalitet". Ifjor var det fler badplatser som sänkte sitt betyg än höjde det. Totalt sett har alltså vattenkvaliteten längs Sveriges kuster försämrats.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.