Annons

EU-stöd ska utveckla slätten

Tillsammans med Skurup, Svedala, Vellinge och Malmö ska Trelleborg ansöka om sammanlagt 52 miljoner kronor i EU-stöd till nya projekt som ska utveckla landsbygden på Söderslätt.
Trelleborg • Publicerad 27 februari 2008
Bland annat Trelleborg och Vellinge ansöker om EU-stöd som ska utveckla landsbygden på Söderslätt. Arkivbild: Helena BlendbergFoto: 

Genom ett utökat samarbete mellan företagare, föreningar och kommuner på Söderslätt hoppas man få totalt 52 miljoner kronor i stöd från det så kallade Leader-programmet. Beviljas pengarna har kommunerna på Söderslätt lovat att bidra med ytterligare totalt 14 miljoner kronor.

De sammanlagt 66 miljoner kronorna ska sedan användas till olika projekt vars syfte ska vara att utveckla landsbygden på Söderslätt, både för dem som bor här, för dem som driver företag och för turister.

Annons

- Det övergripande målet är att skapa en gemensam identitet, ett fungerande vardagsliv och en livskraftig företagsamhet samtidigt som vi framgångsrikt marknadsför landskapet, säger Ditte Fagerlund, EU-samordnare på Trelleborgs kommuns utvecklingsbolag. Sedan i höstas har arbetet med att ta fram strategier och projektplaner pågått. Över 100 personer från olika ideella föreningar, från besöksnäringen, LRF, byalag och kommuner har träffats vid olika workshops. I morgon ska ansökan lämnas in till länsstyrelsen som beslutar om Söderslätt ska beviljas pengar.

- Ansökningen lämnas in nu. Sedan får vi se hur det går. Vi hoppas att vi får besked om att vi får pengarna nu i vår och sedan komma i gång efter sommaren. Det har kläckts många pigga idéer och det gäller att hålla igång dem tills vi kan starta, säger Ditte Fagerlund.

Projektperioden är tänkt att pågå fram till år 2013. Vem som ska få ta del av pengarna ska beslutas av en lokal så kallad LAG-grupp (local action group). Den ska bestå av representanter från ideell och offentlig sektor samt näringsliv. Dessutom ska en samordnare anställas. Vem som helst kan ta initiativ och söka pengar till ett projekt. Däremot får det inte gynna ett enskilt företag. Ditte Fagerlund tycker att utvecklingen av kalkugnarna i Östra Torp som besöksmål (se TA den 26/2) är ett utmärkt exempel på ett projekt som kan komma i fråga för bidrag från Leaderprogrammet.

- Det är ett väldigt bra exempel. Det kan drivas av en ideell förening i botten som kan jobba tillsammans med både offentliga sektorn och företag

För att bli beviljad stöd kommer det även krävas en viss egenfinansiering som inte behöver vara pengar.

- Tid räknas också. Det kan vara bra för ideella föreningar där varje arbetad timme värderas till 175 kronor, påpekar Ditte Fagerlund.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons