Annons

EU satsar på vägbygge på Rügen

EU har beviljat 172 miljoner euro till ett omfattande vägbygge på ön Rügen. Pengarna ska användas till att att förbättra förbindelsen mellan färjeläget Sassnitz-Mukran och det övriga transeuropeiska vägnätet.
Trelleborg • Publicerad 12 januari 2004

- Det är klart att det är intressant för Trelleborg också, säger hamnchefen Leif Borgemark. Den dåligt utbyggda biten från Stralsund upp till färjeläget har varit Sassnitz akilleshäl. När den sträckan blir färdig kommer det att betyda mycket för färjelinjen Trelleborg-Sassnitz. Det är ju den kortaste sträckan till Sverige. Den sträcka som EU medfinansierar rör väg B 96 över Rügen. Den löper från färjeläget Sassnitz-Mukran ner till motorvägen A 20, som i sin tur knyter samman Hamburg/Lübeck med den polsk-tyska gränsen. Utbyggnaden av B 96 beräknas sammanlagt kosta 262 miljoner euro. Att EU:s fond för regional utveckling nu har beviljat stöd till mer än hälften av budgeten gör att förbindelsen kan bli klar snabbare. Bygget av sträckan från orten Altefähr utanför Stralsund upp till staden Bergen beräknas komma igång redan under 2004. Enligt tyska transportministeriets planer ska hela sträckan vara färdigbyggd våren 2007. - Jag hoppas att riksdagens trafikutskott lyssnar på det här när de besöker oss i Trelleborg i februari, säger Leif Borgemark. Vår lilla bit, E 6 från Vellinge och hit, är ju faktiskt samma väg som nu byggs ut på andra sidan vattnet. Jag hoppas naturligtvis att man ska koppla det till den skandinaviska sidan också. För Trelleborgs del ser Borgemark inga möjligheter att söka liknande EU-bidrag för vägbyggen. Däremot satsar hamnbolaget på att söka EU-pengar till utbyggnad av godshanteringen via järnväg. En ansökan till ett program som går under benämningen transeuropeiska nät (TEN) är på gång. Det handlar om uppbyggnaden av infrastruktur över nationsgränserna i EU. - Jag är just nu på väg ner till Hamburg för att diskutera med vårt kontor som sköter kontakterna med Bryssel, berättar Leif Borgemark. Eftersom vi behöver en partner hoppas vi kunna samarbeta med Rostock, som liksom vi satsar på att bygga ut sin bangård med en kombiterminal. Vi har förhoppningsvis en gemensam ansökan klar i slutet av februari.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons