Annons

EU: s havspolitik får kritik

I den grönbok som EU tar fram för framtida havspolitik tas inte tillräcklig hänsyn till miljöproblemen. Det menar miljönämndeni Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 5 mars 2007
Mattias Müller, miljömålssamordnare i Trelleborgs kommun.Foto: 

För att få en samlad policy om hur havspolitik ska bedrivas inom EU i framtiden har en utredning tillsatts. En så kallad grönbok ska vara klar till i sommar och kommer ligga som underlag till en färdig policy.

– En grönbok är ett dokument för diskussion. Det är meningen att debatt ska föras inom arbetet med dem, säger Mattias Müller, Trelleborgs miljömålssamordnare.

Annons

Grönboken tar upp alla hav inom EU och fokus ligger på havsresurserna, hur politikområdena som berör haven ska samordnas så att de nyttjas mest effektivt.

– Det är alltså inte ett miljöarbete i första hand utan ett resursarbete, menar Mattias Müller.

Från Trelleborgs håll har miljönämnden och miljöförvaltningen bidragit med synpunkter på grönboken. Bland annat vill man stärka miljöaspekten i policyn. Ett skäl till att grönboken i dag inte belyser miljöproblem är att Europas hav än så länge inte har samma problem som Östersjön.

– Östersjön är mycket sjukare än resten av haven, säger Mattias Müller.

Anledningen till att Östersjön är känsligare för miljöproblem än andra hav i Europa är många. På grund av att vattnet är bräckt, det vill säga varken sött eller salt, finns det få arter i Östersjön. Det ger ett sårbart ekosystem. Ett annat problem är att de danska bälten och Öresund är så smalt att syresättningen genom frisk havsvatten från Atlanten endast sker vid stormar. Ett tredje problem är att avrinningsområdet är enormt om man jämför med andra hav, flera gånger större än själva havet. Östersjön har även en lång kust som till stora delar är tätbebygd.

– De åtgärder vi hittills har satt in fungerar snarare som huvudvärkstabletter än långsiktiga lösningar. Som att dra upp alger här och där. Vi är på randen till totalt sammanbrott. Gör vi inte något snabbt kommer Östersjön bli lika dött som Svarta havet.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons