EU-pengar har gett bättre bemötande
– Lasarettet har redan bra rykte när det kommer till kommunikation och bemötande, men sjukvården i stort får en del klagomål från både anhöriga och patienter, säger Annika Thunander.
Hon har varit lokal projektledare för Mötas, ett projekt som pågått under två år på olika orter inom Region Skåne. På Trelleborgs lasarett valdes avdelning 11, som är inriktad på diabetes.
– Vi har fått pengar till olika utbildningsinsatser på området. Bland annat har personalen fått gå kurser, berättar Annika Thunander.
Hon tror att både patienter, anhöriga och studenter som gör sin praktik på avdelningen kommer att få nytta av personalens nyvunna kunskaper.
– Mycket handlar om hur vi är gentemot våra studerande, säger Annika Thunander.
När projektet i går skulle redovisas för bland annat kollegor, fackliga representanter och anställda i Region Skåne samt Malmös och Kristianstads högskolor valde personalen att spela teater.
Genom en fiktiv tågresa fick publiken höra historier om vad projektdeltagarna lärt sig. Ann-Sofie Lindquist, Lena Mattsson och Gisela Malmros berättar om bemötande, kommunikation och konflikthantering. De menar att kurserna har betydelse för dem både i jobbet och privat.
– En konflikt tar mycket energi. Numera försöker jag samtala i stället för att bråka med min 17-åriga dotter som har lika hetsigt humör som jag, säger Gisela Malmros.