Annons

Etthundra platser på Komvux hotade

Gymnasiechefen Lisbeth Netteberg befarar att ett hundratal platser inom vuxenutbildning är i farozonen. "Vi ser stora risker med de aviserade minskade stasbidragen till Komvux", säger hon.
Trelleborg • Publicerad 26 oktober 2006

Regeringen har aviserat en reducering av statsbidragen som bland annat omfattar medel till Komvux och all annan vuxenutbildning. Åtminstone en tredjel av statsbidragen till vuxenutbildning ska bantas bort, enligt alliansens budget.

Nu sätter förvaltningschefen för gymnasie- och vuxenutbildningen i Trelleborg, Lisbeth Netteberg ,sitt hopp till politiker på de lokala planet.

Annons

– Vi får hoppas att vi kan undvika nedskärningar inom vuxenutbildningen. Effekterna av det här blir att färre får möjlighet att läsa vidare, till exemel vuxenstuderande som vill komplettera sina gymnasiebetyg, för att kunna fortsätta läsa på högskolenivå, säger Lisbeth Netteberg.

Därefter säger gymnasiechefen:

– Ska detta förhindras så måste kommunfullmäktige anslå ytterligare medel.

I dag är det cirka 475 vuxenstuderande i Trelleborg.

Minskas statsbidragen till vuxenutbildningen innebär det att ett hundratal platser försvinner, vilket motsvarar ungefär en femtedel av all vuxenundervisning. – Man måste alltid ge människor en andra chans. Det är inte alla som går på gymnasiet som är mogna. Som vuxna måste de få möjlighet att studera, säger Ylva Ekstrand, facklig företrädare för Lärarnas riksförbund.

Ylva Ekstrands uppmaning är entydig:

– Fråga politikerna i Trelleborg hur mycket de vill satsa på vuxenutbildning i framtiden! Jag tror att vuxenutbildning måste nischas och profileras mer än tidigare, så att den blir mer attraktiv, menar hon. Karin Baltzar, chef på arbetsförmedlingen i Trelleborg säger:

– Utbildning är viktigt. Skärs det ned på Komvux så bromsar det många vuxna att läsa vidare, säger hon.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons