Annons

Ett steg närmare på Sockerbrukstomten

Tre av Trelleborgshems projekt kommer nu ett steg närmare byggstart. Detaljplanen för höghusen på Sockerbrukstomten ska ställas ut, liksom den som berör servicelägenheterna vid Smygehem.
Trelleborg • Publicerad 17 december 2011

Ödetomten intill Bryggaregatan har diskuterats under flera år. Trelleborgshems önskemål om att bygga fyra höghus med sex-åtta våningar på tomten har mötts av protester från både grannar och länsstyrelsen.

– Nu har vi äntligen kommit så långt att vi är redo att ställa ut detaljplanen för allmänheten, säger Claus Pedersen, stadsbyggnadschef.

Annons

Grannars protester har bland annat berott på att man befarat att husen skulle skapa skuggor samt att boende på de övre våningarna skulle få insyn i närliggande hus. Länsstyrelsen har kritiserat att avståndet till Bryggaregatan, som rekommenderas för transporter av farligt gods, varit för kort.

Den långa processen med att ändra detaljplanen så att det blir möjligt att bygga bostäder på området har varit bra, menar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Patrik Holmberg (C).

– Sådana här ärenden ska få ta lång ta tid. Annars blir de bara bromsade i fullmäktige istället, säger han.

Förutom bostäder i de fyra höghusen ingår också parkmark, ytor för kontor och parkering i förslaget på ny detaljplan.

Trelleborgshems planer på att bygga seniorlägenheter i Smygehamn, i anslutning till Smygehem, går också vidare. Även denna planförändring ska ut på utställning, har samhällsbyggnadsnämnden beslutat.

Enligt förslaget ska det bli tre stycken tvåvåningshus på området nordost om Smygehem. Totalt handlar det om tolv lägenheter, varav fyra stycken tvåor och åtta stycken treor.

Patrik Holmberg hoppas att detaljplanerna för Trelleborgshems två projekt kan vara klara innan sommaren, förutsatt att inget av förslagen överklagas.

Även på den gamla smedjetomten i hörnet Västergatan/Bryggaregatan går Trelleborgshem vidare med sina byggplaner på ett nytt hyreshus. Bostadsbolaget har, efter att tekniska förvaltningen haft synpunkter på det ursprungliga förslaget, gjort en del justeringar i sitt bygglov. Samhällsbyggnadsnämnden godkänner de nya ritningarna.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons