Ett steg närmare för nedläggning av däcken

Företaget och de fackliga företrädarna har kommit överens om nedläggningen av däckstillverkningen på Trelleborg AB. Därmed är första steget taget.
Trelleborg • Publicerad 19 november 2004

Det var den 26 oktober som Trelleborg AB lämnade beskedet att omkring 200 jobb kommer att försvinna när tillverkningen av diagonaldäck till skogs- och lantbruksmaskiner ska läggas ut på dels en egen fabrik på Sri Lanka, dels på underleverantörer i Östeuropa och i Asien.

Omkring 130 personer i produktionen och 70 tjänstemän berörs av utflyttningen. Nedläggningen av däckstillverkningen i Trelleborg har förhandlats med de fackliga organisationerna och nu har en överenskommelse nåtts om själva nedläggningen.

– Nu ska själva utfasningen av däckstillverkningen detaljplaneras, säger Viktoria Bergman på Trelleborg AB.

För närvarande finns ingen tidsplan för när förhandlingarna ska vara klara.

– Detta är en process och det är mycket svårt att förutsäga hur lång tid det kommer att ta, säger Viktoria Bergman.

Företaget och de fackliga organisationerna har gemensamt arbetat fram ett personalprogram som innehåller bland annat utbildningsmöjligheter, avtalspensioneringar och ett jobbcenter i Trelleborg. Programmet kommer att innehålla hur den personal som sägs upp kommer att stödjas. Det kommer att baseras på individuella insatser som ökar möjligheterna att få ett nytt jobb.

När däckstillverkningen i Trelleborg avvecklats innebär det att ingen däckstillverkning finns kvar i landet eftersom Continental i Gislaved lades ner för några år sedan.

I samband med att nedläggningen aviserades i slutet av oktober meddelade personaldirektören Sören Andersson att det kan bli nya jobb i Trelleborg eftersom koncernen kommer att satsa på Trelleborg som ett centrum för blandning och halvfabrikat.

Men det är lång förhandlingsväg kvar innan allt är klart och man vet hur många som kommer att få lämna Trelleborg AB.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.