Annons

Ett par igen efter mer än 40 år

Hollywood är ingenting mot Trelleborg när det gäller kärlekshistorier. Det är Agneta Nilsson och Rolf Wegner ett levande bevis på.
Trelleborg • Publicerad 2 november 2006
Många kärleksbrev och telefonsamtal senare bor Rolf och Agneta tillsammans i Trelleborg.
Många kärleksbrev och telefonsamtal senare bor Rolf och Agneta tillsammans i Trelleborg.Foto: 
Lika kära nu som då. På den här bänken satt Agneta Nilsson och Rolf Wegner första kvällen de träffades. Bild: Tomas Nyberg
Lika kära nu som då. På den här bänken satt Agneta Nilsson och Rolf Wegner första kvällen de träffades. Bild: Tomas NybergFoto: 
Många människor har varit engagerade i Agnetas och Rolfs återförening.
Många människor har varit engagerade i Agnetas och Rolfs återförening.Foto: 

En dag för två år sedan när Agneta Nilsson stod och jobbade på Lindex fick hon ett telefonnummer av en av sina kunder. "Det är en man i Tyskland som söker dig", sa hon.

Föga anade Agneta att det var hennes gamla ungdomskärlek Rolf Wegner från Hamburg som hade inlett sökandet på den oförglömliga blonda flicka som han träffade sommaren 1963. I dag bor Agneta och hennes Rolf i en lägenhet i Trelleborg. Deras kärlekshistoria lika romantisk som ofattbar.

Annons

– Det är verkligen som en film, säger Agneta.

År 1963 var hon 16 år och sommarjobbade på Tempo i Trelleborg. På väg till jobbet en morgon träffade hon ett gäng hungriga killar från Tyskland och hon visade dem vägen till ett konditori där de kunde äta frukost. Hon träffade dem igen senare på kvällen och kärleken blommade upp mellan henne och den ett år äldre Rolf.

– Jag var den blygaste killen i gänget. Mina fem kamrater var mycket mer framåt än jag, minns Rolf.

Han pratar inte mycket svenska, men Agneta sitter bredvid i soffan och tolkar.

Rolf tältade ute vid Dalabadet, men de fyra semesterveckorna i Sverige gick snabbt och i slutet av sommaren skildes han och Agneta åt när han var tvungen att åka tillbaka till Tyskland. När Rolf återvände till Trelleborg sommaren därpå sökte han upp Agneta. Då hade hon träffat svenske Bengt och här höll historien på att sluta. Rolf åkte hem till Tyskland där han träffade sin blivande fru och livet rullade vidare. Men Sverige hade en särskild plats i Rolfs hjärta.

– Vår son fick ett svenskt namn. Han heter Nils, säger Rolf.

Agneta och Bengt gifte sig och fick en dotter. År 2003 gick både Agnetas man och Rolfs fru bort.

– Det var naturligtvis hårt och tragiskt, men visst är det underligt? Det känns som om det var förutbestämt, säger Agneta.

Efter en längre tids sjukdom bestämde sig Rolf för att återvända till Trelleborg där han hade varit när han var ung och lycklig. Han reste ensam till Sverige och besökte alla platser som han hade minnen ifrån. Mycket hade förändrats. Huset på Nygatan där Agneta bodde var rivet och Tempo-affären var också borta. Men den gamla bänken i Stadsparken där de hade suttit första kvällen de träffades stod kvar.

– Jag ville se Agneta en sista gång. Det spelade ingen roll om hon skulle visa sig vara gift och ha barn eller barnbarn. Jag vill bara träffa henne och se hur hon hade det, säger Rolf.

Annons

När han kom tillbaka till Tyskland kontaktade han vänner i Hamburg som kunde svenska. De kände ett äldre par i Småland, som de kontaktade för att ta reda på hur man gick till väga när man ville söka reda på en person i Sverige. Men Rolf hade bara Agnetas flicknamn, vilket var Andersson.

– Och det efternamnet har ju kreti och pleti, säger Agneta och berättar att de hittade över 100 Agneta Andersson i Trelleborgsområdet.

Det småländska paret gav inte upp, utan kontaktade en vän i Malmö för att få tag på numret till pastorsämbetet i Trelleborg. Vännen från Malmö kände en kvinna som bodde i Trelleborg och frågade henne om hon kände någon där som hette Agneta. Och det gjorde hon. Kvinnan visade sig vara gift med en kusin till Agnetas mor. Dessutom brukade hon ofta handla på Lindex där Agneta jobbade.

– Jag fick gåshud på armarna när jag hörde att de hade lyckats få kontakt med henne, säger Rolf.

Han inledde sökandet efter sin försvunna ungdomskärlek i september och den 14 oktober var han på väg tillbaka till Trelleborg för att träffa henne igen.

– Jag hade sagt till honom i telefonen att det blonda håret kan du glömma. Nu är det rött, säger Agneta.

De skulle mötas vid Vattentornet klockan tre, men Rolf hade bråttom och var där redan klockan tolv. Därför gick han för att möta Agneta på Lindex där hon jobbade.

– Jag hade tänkt att jag skulle hinna hem om och duscha och fixa till mig innan, men det snöt sig, säger Agneta och blänger på Rolf.

Kollegorna på Lindex hade naturligtvis hört hela historien och visste precis vem han var när han kom dit. Hela affären stannade upp när Agneta och Rolf återförenades efter över 40 år ifrån varandra.

– Vi stod länge och bara höll varandra i händerna. Så fort jag rörde vid honom så gick det en stöt genom kroppen och jag tänkte "Vad är det här?" Det var precis som om det inte hade gått någon tid alls, alla år var som bortblåsta, säger Agneta.

Annons

Sedan i februari förra året bor Rolf i Trelleborg. Ibland går de tillbaka till parken och bänken där de satt första kvällen de träffades. Agneta är 59 och Rolf är 60 år, men de är lika kära som vilka tonåringar som helst.

– När Rolf åkte hem med färjan den där första gången så tömde han plånboken och kastade sina sista mynt överbord för att försäkra sig om att han skulle få komma tillbaka till Trelleborg. Och det har han ju gjort, säger Agneta och kramar Rolfs hand.

Sara Riis Hasselskog

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons