Ett område för alla växer fram

Ett område för trelleborgarna som turisterna ska få låna.
Trelleborg • Publicerad 27 februari 2007
Ett entréhus med utställningar och café växer fram på Trelleborgens område. Borgfrun Ylva Kristina Bengtsson är entusiastisk över Trelleborgens framtid. "Det ska vara Trelleborgarnas område som turisterna ska få låna", säger hon. BILD: TOMAS NYBERG
Ett entréhus med utställningar och café växer fram på Trelleborgens område. Borgfrun Ylva Kristina Bengtsson är entusiastisk över Trelleborgens framtid. "Det ska vara Trelleborgarnas område som turisterna ska få låna", säger hon. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Det är borgfrun Ylva Kristina Bengtssons vision om Trelleborgen i framtiden.

– Det ska vara trelleborgarnas område. Man ska kunna gå här med sina hundar, ha picknick och låta ungarna leka i gräset. Eller så ska man kunna sitta på uteserveringen och fika.

Ylva Kristina Bengtsson är lyrisk när hon berättar om det nya Trelleborgen. Hon pratar entusiastiskt om utemiljön och det nya entréhuset som ska rymma butik, café, uteservering och utställningslokal.

– För dem som besöker Trelleborgen är det viktigt att det finns någonstans där man kan gå in och få information, gå på toaletten och ta en fika, säger Ylva Kristina Bengtsson.

Huset är målat i Falu grönfärg och kommer att beläggas med ett sedumtak med fetknopp. Tanken är att huset ska smälta in i omgivningen samtidigt som det skiljer sig från Trelleborgen i övrigt.

– Vi ville inte ha ett långhus som apade efter vikingatiden. Det ska vara modernt men ändå smälta in, säger hon.

I mitten av mars får personalen på Trelleborgen tillgång till den stora, luftiga utställningslokalen. Då börjar bygget av en permanent utställning av Trelleborgens historia som invigs 17-20 maj.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.