Annons

Ett morgonmöte som banade vägen

I eftermiddag invigs E6 mellan Trelleborg och Vellinge.
Nyhetschef Ann Ekstrand skriver om vägen till vägen och om hur TA har följt bygget bit för bit.
Trelleborg • Publicerad 24 maj 2012
Foto: Tomas Nyberg
Foto: 

Och så gick larmet igen. På något sätt så kändes det alltid lika obehagligt. Var det ännu en olycka på E6 idag? Inte en till väl? "Trafikolycka", sa larmrösten på polisradion. "Ringer du räddningstjänsten och kollar vad som inträffat?" frågade någon. Vid den här tiden kändes det som att vi på tidningen rapporterade om trafikolyckor var och varannan dag. Tyvärr blev ibland utgången för de inblandade i olyckan mycket tragisk. Under åren inträffade flera dödsolyckor.

Så hände något oväntat under ett morgonmöte på tidningen. Efter all rapportering om olyckorna var det väl ändå dags att agera. Hur ska vi som tidning göra? Kan vi på något sätt förhindra att detta sker igen? Alla runt mötesbordet hade någon gång bevittnat vansinniga omkörningar och tyckt att vägen var obehagligt tungt trafikerad. Något borde verkligen göras.

Annons

"Vi gör ett upprop! Vi samlar in namnunderskrifter för att bygga ut vägen så att den blir säkrare", sa plötsligt morgonens nyhetschef. Vi hade ingen aning hur mycket jobb vi i den sekunden tog på oss. Men vilken spännande resa!

Vi fick ihop 11 185 namn. 11 185 personer tyckte att E6 skulle byggas ut! Helt galet tyckte vi som inte riktigt visste vad vi kunde förvänta oss av läsarna.

Engagemanget från er läsare resulterade faktiskt i en hel bilaga. Det blev också en resa upp till Stockholm där infrastrukturministern Åsa Torstensson (C) fick ta emot alla insamlade namn.

Vi fick inga löften den dagen om en utbyggd och mer trafiksäker väg. Men vi sådde ett frö i maktens centrum och idag vet vi hur resultatet blev. Att Trelleborgs Allehanda bevakade vägen till vägen bäst vågar jag också skryta med.

Bilagan som gjordes för sex år sedan finns kvar på redaktionen. Den fungerar som en slags påminnelse om vilken process en liten lokaltidning kan sätta igång. Och vilket engagemang det finns i den här staden.

Louise Löfgren
Ann Ekstrand
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons