Annons

Ett lyft för mer energi i Jordberga

Det tar en lång stund med alla förberedelser, men när toppsektionen väl lyfter från marken går det snabbt. På tisdagen restes det andra av tre vindkraftverk i Jordberga.
Trelleborg • Publicerad 21 april 2010
Maskinhuset är med sina 100 ton den tyngsta delen av vindkraftverket.
Maskinhuset är med sina 100 ton den tyngsta delen av vindkraftverket.Foto: 
Carl-Adam von Arnold har ansvarat för projektet i familjeföretaget.
Carl-Adam von Arnold har ansvarat för projektet i familjeföretaget.Foto: 
Foto: 
Flera åskådare bevittnade resningen.
Flera åskådare bevittnade resningen.Foto: 

JORDBERGA. En mobil kaffeservering står uppställd i lä av några uppstaplade halmbalar. Några grupper från energiföretaget Eon och vindkraftsföretaget Vestas står och väntar. Resningen av vindkraftverk två, sex kilometer öster om Anderslöv, sker med publik.

– Det har gått ut en inbjudan till närboende, Vestas personal och alla som varit delaktiga, säger Carl-Adam von Arnold, projektansvarig för vindkraftsbygget med det självsäkra namnet Arnold towers.

Annons

– Vi hade en familjeomröstning. Det utklassade helt de andra förslagen, säger Carl-Adam von Arnold.

De tre vindkraftverken beräknas kunna producera cirka 20 000 megawattimmar om året, vilket kan försörja motsvarande 1 000 svenska villor med el.

Bo Henrikson på Brönnestad boställe sitter och ser på medan vindkraftverkets toppdel spänns fast i lyftkranarna. Han har egna vindkraftverk som syns borta i horisonten från Jordberga. De byggdes 2001 och 2007 men är redan gamla.

– Ett sånt här ersätter tre av den typen jag har, säger Bo Henrikson.

Ångrar du att du inte väntade?

– Det är så den tekniska utvecklingen är, svarar han. En leasing varar i 20-25 år.

Kommunfullmäktige i Trelleborg beslutade i januari 2008 att ge tillstånd till bygget av vindkraftverken i Jordberga. Det överklagades av en granne som bland annat var orolig över förstörd utsikt och skuggorna från vingarna. Men överklagandet drogs tillbaka. Grannen orkade inte strida.

Både Bo Henrikson och Carl-Adam von Arnold är överens om att vinden i området är stark och gynnsam.

– Jag kan citera en granne som sa: att inte projektera vindkraftverk på den här platsen vore tjänstefel, säger Carl-Adam von Arnold och blickar ut över tornet som står mitt i åkern.

– Det känns riktigt roligt att det nu kommer till stånd.

Martin Strandberg
Niklas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons