Annons

”Ett hjärta gör stor skillnad”

Ett stöd i dubbel mening. Det är vad mjuka hjärtan ger kvinnor som drabbats av bröstcancer. Gunilla Roos har levererat hundratals av dem.
Trelleborg • Publicerad 26 oktober 2013
Foto: Foto: Claes Nyberg
Ulla Kjellberg och Gunilla Roos visar upp några av de många hjärtan som ska delas ut till kvinnor med bröstcancer.
Ulla Kjellberg och Gunilla Roos visar upp några av de många hjärtan som ska delas ut till kvinnor med bröstcancer.Foto: Foto: Claes Nyberg

För tre år sedan fick butiken besök av en kvinna som opererats för bröstcancer. Kvinnan berättade om kuddarna. Det var startskottet för att dra igång projektet och engagera människor att börja sy hjärtkuddar åt kvinnor med bröstcancer.

– Kuddarna är gjorda för att placeras i armhålan och ge stöd. Om man har fått bröstet bortopererat är man mycket ömtålig och då är kudden ett stöd och en avlastning. Särskilt om man sitter ner eller när man kopplar fast säkerhetsbältet i bilen, säger Gunilla Roos, som driver Hemsybutiken i Trelleborg.

Annons

Hjärtan som hjälper

Kuddarna delas ut gratis till patienter på sjukhuset i Malmö och nu har även sjukhuset i Lund hört av sig för få kuddar att dela ut till sina patienter.

– Vi behöver fler som syr hjärtan nu när även Lund vill ha dem. Det är viktigt att de har rätt form och vikt. Läkare har konstaterat att det verkligen hjälper att använda dessa hjärtan, säger Gunilla Roos.

Ulla Kjellberg är pensionär och före detta textillärare. Hon besöker ofta butiken och syr själv hjärtan. Just nu håller hon på med ett lila hjärta som hon syr av tyg från hennes barnbarns joggingdress.

– Jag tycker om att återanvända tyg. Det går att använda vilket tyg som helst och det är enkelt att sy ett hjärta. Det gäller bara att man är noga med att man stoppar 65-70 gram vadd i det, säger Ulla Kjellberg.

Stor skillnad

Många har engagerats av Gunilla Roos och Ulla Kjellberg. Både kunder och föreningar syr hjärtan som Gunilla Roos sedan levererar till Bröstcancerföreningen i Trelleborg. De ser till att kuddarna hamnar på sjukhusen och delas ut till patienterna.

– Det gör så mycket att bara få något. Ett hjärta gör stor skillnad. Tidigare gjorde barn på Liljeborgsskolan hjärtan under textilslöjden. Då var det flera av barnen som också skrev små hälsningar på sina hjärtan. Många har hört av sig för att tacka och berätta hur mycket hjärtat betyder för dem, säger Gunilla Roos.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Michael Elmvret
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons