Ett halvt århundrade på torget

När Jan-Erik Persson började sälja grönsaker på torget så levde fortfarande Josef Stalin. Samma år blev kaffet fritt igen efter ransoneringen under andra världskriget. Det är snart 54 år sedan han första gången tog tåget från Rydsgård till Trelleborg och torghandeln.
Trelleborg • Publicerad 30 mars 2005
Han känner de flesta av sina kunder. Många stannar till och pratar en stund. Aina Mårtensson köpte sina potatis av Jan-Erik Persson. Bild: Claes Nyberg
Han känner de flesta av sina kunder. Många stannar till och pratar en stund. Aina Mårtensson köpte sina potatis av Jan-Erik Persson. Bild: Claes NybergFoto: 
För drygt 50 år sedan fick han åka tåg från Rydsgård till Trelleborg för att sälja rädisor på torget tillsammans med sin bror. Nu tar han allt med sig i bilen, men fortfarande från Rydsgård. Bild: Claes Nyberg
För drygt 50 år sedan fick han åka tåg från Rydsgård till Trelleborg för att sälja rädisor på torget tillsammans med sin bror. Nu tar han allt med sig i bilen, men fortfarande från Rydsgård. Bild: Claes NybergFoto: 
I ur och skur, i snart 54 år har Jan-Erik Persson torgat i Trelleborg. Det är inte många dagar han varit borta. Men en vecka hos EU i Bryssel har han hunnit med och ett besök i Oslo tillsammans med Bill Clinton. Bild: Claes Nyberg
I ur och skur, i snart 54 år har Jan-Erik Persson torgat i Trelleborg. Det är inte många dagar han varit borta. Men en vecka hos EU i Bryssel har han hunnit med och ett besök i Oslo tillsammans med Bill Clinton. Bild: Claes NybergFoto: 
– Det är gott mått, säger Jan-Erik Persson ofta. Ta två nävar till. Ta fler - du har för små händer. Bild: Claes Nyberg
– Det är gott mått, säger Jan-Erik Persson ofta. Ta två nävar till. Ta fler - du har för små händer. Bild: Claes NybergFoto: 

Jag var 8 år gammal, minns han. Vi tog tåget till Centralen och åkte sedan vidare till Övre.

Jan-Erik Persson och hans bror sålde rädisor, två knippor för 25 öre- De hade ett bord på en meter i "bonnaran" på bibliotekssidan av torget.

– Mina föräldrar hade en Morris Minor som var fullastad både inne och på taket, berättar han. Därför fick vi pågar ta tåget.

Fortfarande kommer en äldre dam, på runt 80 år, och handlar av Jan-Erik Persson.

– Ni va såna små kära pågar på den tiden, brukar hon säga, berättar Han-Erik Persson. Folk är mycket friare här än i en affär. En del behöver parata av sig.

På den tiden, för omkring 50 år sedan, fanns betydligt fler torghandlare än i dag. I bibliotekshörnan såldes både levande och slaktade kaniner och höns. Det fanns två osthandlare och en kötthandlare.

I dag kommer kunderna i en jämn ström. De köper potatis, dill, äpplen, päron. Det är nästan bara pensionärer och de flesta betalar med jämna pengar.

Jan-Erik Perssons föräldrar hade trädgårdsodling men 1951 brann gården ner.

– Far tittade ut och sade att det rök mycket från tåget, men rätt som det var så var huset övertänt. De hade precis byggt om och försäkringen hade inte trätt i kraft. Det var då far började torga.

Hans föräldrar sålde bland annat kycklingar på torget. När Jan-Erik Persson och hans bror kom hem från skolan på fredagen hade de 100 kycklingar att plocka.

– Nu är det så byråkratiskt att man knappt kan hålla på.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.