Ett gille med dille på konst

Konstnärsgillet Söderslätt fyller jämnt i år. Denna kreativa krets av skapande själar 30-årsjubilerar med en samlingsutställning på Christineslätts gård, belägen i närheten av Lilla Beddinge. I morgon är det vernissage.
Trelleborg • Publicerad 29 april 2008
Utanför konsthallen ses snart rapsfälten blomma. I förgrunden står Ulla-Kersti Carlssons glasskulptur Polkahäst. Bild: Johan Persson
Utanför konsthallen ses snart rapsfälten blomma. I förgrunden står Ulla-Kersti Carlssons glasskulptur Polkahäst. Bild: Johan PerssonFoto: 
Stålhunden, gjord av Kjell-Ove Nilsson, har titeln Rondellpudel, blickar upp mot en målning av Bengt Savhed.
Stålhunden, gjord av Kjell-Ove Nilsson, har titeln Rondellpudel, blickar upp mot en målning av Bengt Savhed.Foto: 
En färgrik oljemålning av Lena Andersson. Utan titel.
En färgrik oljemålning av Lena Andersson. Utan titel.Foto: 
Linda Strömberg är ordförande i konstnärsgillet. Hon välkomna nya medlemmar. Gärna yngre talanger.
Linda Strömberg är ordförande i konstnärsgillet. Hon välkomna nya medlemmar. Gärna yngre talanger.Foto: 
Rödvingad krattmås heter den här egensinniga skulpturen, skapad av Kjell-Ove Nilsson.
Rödvingad krattmås heter den här egensinniga skulpturen, skapad av Kjell-Ove Nilsson.Foto: 

– Vi är väldigt glada över att få ställa ut här. Utrymmet och miljön här ute är ett som ett vackert smycke, säger Linda Strömberg, som är gillets ordförande.

32 av gillets konstnärer visar några av sina alster i två av den fyrlängade gårdens rum. Spännvidden i jubileumsutställningen är stor. Föremål i keramik, textil och glas trängs med oljemålningar, grafik och akvarell samt åtskilliga andra material.

Variationsrik är även utställarnas respektive bakgrund. Nya medlemmar samsas med en del som varit med ända från starten 1978. Ägare av gården där visningen hålls är Mats Svanberg och Ingela Regnell. Paret har nu nappat på gillets förslag att ge utrymme åt en variationsrik utställning.

Visningen som alltså är öppen från och med i morgon fram till söndag samt mellan den 9 och 11 maj. Under dessa dagar är öppettiderna 11-17.

Konstnärsgillet Söderslätt har i dag 140 medlemmar från Trelleborg, Vellinge och Svedala. 60 av dessa är utövande konstnärer, medan resten är stödmedlemmar.

– Vi har försökt komma bort från en traditionell hängning i den här utställningen, framför allt genom att sträva efter att konstverken ska vara i dialog med varandra, ett samspel mellan konstverken helt enkelt, säger Linda Strömberg.

Ett i raden av exempel på en sådan dialog är stålhunden, skapad av Kjell-Ove Nilsson med titeln Rondellpudel, som står intill oljemålningen av Bengt Savhed, som föreställer en hund med namnet Roocy.

– Vår årliga höjdpunkt är ju allhelgonahelgen under hösten, då gillets konstnärer öppnar sina ateljéer för allmänheten. Men nu vill vi göra något dessförinnan. Genom den här försommarutställningen vill vi möta vår publik och förhoppningsvis få in fler medlemmar. Gärna yngre konstnärer, säger Linda Strömberg, som hängt utställningen i Christineslätts gård tillsammans med konstnärskollegan Ingrid Wallin.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.