Ett fynd från det förflutna
Det är med munter blick museichefen Ingela Jacobsson berättar om den blänkande kopparlådan, som nu på obestämd framtid finns utställd på Trelleborgs musem. Skrinet och dess innehåll, som ger historiska vingslag, är ett lån från Hammarlövs pastorat.
- Vi är glada över att kopparlådan hittades. Det är en tidskapsel som murades in när kyrkan byggdes, säger Ingela Jacobsson och håller upp ett gulnat exemplar av Trelleborgs Allehanda från den 22 juni 1907, dagen före midsommarafton det året.
Kyrkans grund lades just kring midsommarhelgen för exakt etthundra år sedan.
Andra tidningar i kapseln, som är från dagarna kring midsommar 1907, är Trelleborgstidningen, Skånes Nyheter, Skånska Aftonbladet, Svenska Dagbladet samt Stockholmsbladet.
Förutom mynten i olika valörer innehåller kopparlådan ett brev, signerat dåvarande komminister AM Nordenberg. Med vårdad handstil berättar komministern bland annat att kung Oscar II regerade i Sverige när kyrkan byggdes 1907-08. En rad andra dignitärer inom kyrkan i landet och i Lunds stift räknas upp i brevet, liksom byggkostnaderna.
Maglarps nya kyrka invigdes först 1909.
Paret Inger och Ingemar Krigström, som dokumenterat rivningen av kyrkan, har tidigare hört talas om att det fanns en inmurad tidskapsel i den raserade byggnaden. Legendariske kyrkoherden Johan Ljungdahl har nämligen berättat om den inmurade kopparboxen i en av sina skrifter.
Men för dem som arbetade med rivningen av kyrkan kom det som en rejäl överraskning när kopparlådan plötsligt stack fram, lite tillbucklad av grävskopan, i ruinhögarna. Lådan hittades i den sydvästra delen av tornet.
- Tråkigt att den inte är intakt. Frågan är var guldmynten, som Ljungdahl berättar om i sin bok, tagit vägen? Stals de redan innan kapseln stängdes? Eller flög mynten ur lådan när den grävdes fram? undrar Inger Krigström.
Johan Persson