Annons

Ett år har gått och de har ännu inte flyttat tillbaka

Deras hus fick omfattande fuktskador efter skyfallet i augusti i fjor och de tvingades flytta. Nu, mer än ett år senare, har familjen Bernardini inte kunnat komma tillbaka.
Trelleborg • Publicerad 3 september 2011
Foto: Claes Nyberg

– Det känns lite overkligt, som om det är någon annans hus, säger Gabriela Bernardini när hon visar oss in i huset i södra delen av Södra Åby.

Väggarna lyser kritvita, golvet har inte en skråma och i köket väntar ett utstickande fläktrör på att bli hopkopplat med en köksfläkt. Det luktar nymålat men är fortfarande tomt och ödsligt. Det finns inte en möbel. Där trappan till ovanvåningen ska stå gapar ett tomt hål.

Annons

Mer än ett år har gått sedan det stora skyfallet drabbade byn och regnvattnet svämmade över familjens tomt och trängde sig in i deras hus. Då hade de bara hunnit bo i huset i elva månader.

– Vattnet gick ända hit upp, visar Thomas Bernardini där han står precis vid vägen som går utanför tomten.

Bilder tagna den 18 augusti förra året visar hur hela tomten är totalt översvämmad och det står vatten en bra bit upp längs husets höga sockel. Först förstod Gabriela och hennes make Thomas inte hur illa vattnet gått åt huset. Den enda vattenskadan de direkt kunde konstatera var den i badrummet där vattnet forsat ur toalettstolen. Men efter en månad tyckte Gabriela att det började lukta konstigt och de kallade dit en man som mätte fukthalten i golvet.

– Han som mätte sa att här är det inte ens fuktigt. Det är plaskblött, säger Gabriela och skakar på huvudet åt minnet.

Följden blev att familjen fick flytta hastigt från huset och tömma och magasinera allt från bottenvåningen. På ovanvåningen där döttrarnas rum finns är mycket saker kvar.

– Jag saknar faktiskt min sommarklänning. Nu är den för liten, säger femåriga Celia.

I början fanns trappan kvar till ovanvåningen så att de kunde ta sig upp och hämta kläder men den fick rivas ut när hela torpargrunden i huset skulle grävas ut och ersättas med makadam, isolering och betong. Innerväggarna har fått ny isolering och nya gipsskivor och badrummet har fått nytt kakel. Familjen har även passat på att byta ut köksinredningen.

– I allt elände så kan man ändå säga att vi har fått ett nytt hus till en rimlig peng, även om det kommer att kosta oss en hel del, säger Thomas Bernardini.

Under året som gått har familjen trängt ihop sig i en liten bostad som de hyrt på en gård strax utanför byn.

– Det som har varit jobbigt med det är att barnen inte haft sina egna rum. Alla har sovit i samma rum, säger Thomas.

Annons

Familjen har också saknat sin trädgård, barnen har saknat poolen och studsmattan.

– Visst har vi kunnat vara här men det har ju inte funnits någon el eller något vatten så det har inte blivit så mycket, säger Gabriela.

I början trodde de att de skulle kunna flytta in i huset redan till jul. Men av olika anledningar stod hela renoveringen stilla en längre period och sedan har tiden gått. Nu, mer än ett år senare, har de fått löften om en snar inflyttning. Just nu väntar de på innertrappan som är försenad.

– Sen ska det bara inredas, säger Gabriela med förväntan i rösten.

Någon rädsla inför nya översvämningar har de inte.

– Nej, nu klarar huset det. Det känns mycket bättre, säger Gabriela och Thomas menar att sannolikheten att de regnmängderna skulle komma just i Södra Åby igen är liten.

Dessutom finns det nu flera idéer om vad man skulle kunna göra för att förhindra problem med översvämningar i byn i framtiden. Bland annat att anlägga ytterligare en vanning och att göra en våtmark söder om byn.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons