Annons

Ett år efter branden – fortfarande ett öppet sår i byn

Det har gått ett år sedan den ödesdigra branden på Rosenhagen där dansrotundan brann ner till grunden. En plats där många minnen skapats sedan invigningen våren 1929. Och någon ny byggnad finns inte i sikte.
Anderslöv • Publicerad 22 januari 2023
Johnny Nilsson sörjer den gamla dansrotundan som totalförstördes i branden för ett år sedan.
Johnny Nilsson sörjer den gamla dansrotundan som totalförstördes i branden för ett år sedan.Foto: Tomas Nyberg

Morgontimmarna närmar sig. Det är lördagen den 22 januari 2022 och det brinner inne i den gamla dansrotundan i Anderslöv. Utanför är det tyst. Hela byn sover och ingen märker elden som sprider sig i byggnaden.

Granne med Rosenhagen bor Roger Persson. Han är passande nog deltidsbrandman men ligger precis som så många andra ovetandes och sover vid det här laget. Det gör däremot inte hans fyra söner. De sitter ofta uppe på nätterna och spelar tv-spel, så även nu. Klockan är runt fyra på morgonen när den äldste sonen lyfter blicken från tv-spelet för en stund. När han tittar ut genom fönstret ser han att grannbyggnaden står i brand. Snabbt springer han ner och väcker sin pappa.

Annons

– Han springer ner och säger; det brinner, det brinner. Min första tanke är, var i huset brinner det? Man tror det brinner i ens eget hus, berättar Roger Persson.

Men så är det inte. I stället brinner det på Rosenhagen.

Larmet om branden ringdes in vid fyra-tiden på lördagsmorgonen. Då brann det redan rejält.
Larmet om branden ringdes in vid fyra-tiden på lördagsmorgonen. Då brann det redan rejält.Foto: Martin von Gertten

Roger Persson kommer snabbt på fötter och är ute ur huset bara någon minut senare. Träd döljer sikten mellan hans tomt och Rosenhagen men han ser himlen lysas upp av lågorna. När han tar bilen och kör runt ser han att det brinner på baksidan av byggnaden. Han ringer 112 medan han själv åker till brandstationen för att möta upp kollegorna.

Flera räddningsenheter skickas till platsen. Anderslöv får stöttning av Trelleborg, Klagstorp och Svedala. En tankbil från Vellinge kommer också. Köksdelen på baksidan är övertänd och byggnaden fylld med rök. Rutorna på framsidan är så varma att det knappt går ta på dem och räddningstjänsten inser att branden inte startat för bara en liten stund sedan. Här har det brunnit länge.

Det initiala släckningsarbetet ger en viss effekt men ganska snart inser man att branden är övermäktig. Det går inte att rädda byggnaden som nu slukas helt av lågorna.

Räddningstjänsten hade inte en chans mot branden och släckningsarbetet gick ganska snabbt över i bevakning.
Räddningstjänsten hade inte en chans mot branden och släckningsarbetet gick ganska snabbt över i bevakning.Foto: Martin von Gertten

Rosenhagen har varit en mötesplats i generationer där många minnen skapats. Här hade någon sin första fylla. En annan träffade sin livskamrat. När Anderslövsborna vaknar upp på lördagsmorgonen har den nästan hundra år gamla rotundan brunnit ner till grunden.

Se ännu fler bilder:

Lördagsmorgonen övergår i dag och det ryker och pyr. Små lågor slår fortfarande upp mitt i stålskelettet som finns kvar där dansgolvet i rotundan en gång vilade. En del av den yttre väggen står kvar. Resten är borta. När klockan slår elva har merparten av räddningstjänstens styrkor lämnat brandplatsen och bara en bil stannar kvar för bevakning.

Dansrotundan totalförstördes i branden.
Dansrotundan totalförstördes i branden.Foto: Privat

Trafiken längs väg 101 rullar på men bromsas hela tiden in utanför Rosenhagen när förbipasserande vill få en bild av förödelsen. Inte lika många tar sig dit till fots, men på den stora parkeringsplatsen söder om det som tidigare var dansrotunda står familjen Lindsjö.

Michaela och Andreas kom och tittade på förödelsen. När de gifte sig 2020 hade de sin bröllopsfest på Rosenhagen.
Michaela och Andreas kom och tittade på förödelsen. När de gifte sig 2020 hade de sin bröllopsfest på Rosenhagen.Foto: Tomas Nyberg

Under deras fötter blandas glasskärvor från fönster med sotflagor och is. Det var här de hade sin bröllopsfest två år tidigare. Nu finns ingenting kvar.

– Just Rosenhagen har ju kommit att betyda något speciellt för oss. Vi tog en gruppbild där borta på gräsplätten, säger Andreas Lindsjö och pekar rakt över brandplatsen.

Annons

Varför det börjat brinna vet ingen. Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand och spärrar av för att kunna göra en teknisk undersökning.

Men det dröjer.

Totalbränder är svåra för polisen att utreda. Risken är stor att alla bevis brinner upp.
Totalbränder är svåra för polisen att utreda. Risken är stor att alla bevis brinner upp.Foto: Tomas Nyberg

Trots att det slutat brinna är det alldeles för varmt för teknikerna att ta sig fram på platsen. Under tiden samlar polisen in information om platsen och byggnaden. Det handlar om materialval och vad som förvarats inne i lokalen. Men när teknikerna ser bilder från platsen inser de att det är kört. Alla bevis har brunnit upp och de kommer inte kunna hitta några spår. Det blir ingen teknisk undersökning och polisen får söka bevis på annat sätt.

Det är Anderslövs Folkets hus förening som ägt och drivit dansrotundan sedan den byggdes på 1920-talet. Att bli av med den stora samlingslokalen är för dem en stor tragedi.

– Detta är tragiskt, inte minst för byn som växer så mycket just nu, säger ordförande Johnny Nilsson.

Johnny Nilsson, ordförande i Anderslöv folkets hus förening, åkte till Rosenhagen efter branden. Minnena från den dagen säger han aldrig kommer att gå ur kroppen.
Johnny Nilsson, ordförande i Anderslöv folkets hus förening, åkte till Rosenhagen efter branden. Minnena från den dagen säger han aldrig kommer att gå ur kroppen.Foto: Tomas Nyberg

För Piggsvinsteatern som huserat och bjudit på föreställningar på Rosenhagen i över 30 år blir det en chock. Vårterminen är tänkt att dra igång om ett par veckor och grupperna ska börja repetera inför föreställningarna i maj.

– Jag blev jätteledsen när jag hörde om branden. Nu har vi varken någonstans att vara eller spela upp våra föreställningar, säger ordförande Ulrika Christmar Stafström.

Men när nyheten om branden sprids via sociala medier erbjuder Luis da Silva, som driver L9 Padelcourt i Anderslöv, teaterföreningen ett konferensrum i padelhallen. Föreställningarna får de spela på Parken i Trelleborg.

Förödelsen når även politikerna och dåvarande kommunalrådet Mikael Rubin (M) vill se byggnaden uppbyggd på nytt.

– Om inte föreningen reder ut det får de höra av sig. Det bästa är självklart om föreningen klarar det själva men annars får vi se hur vi kan hjälpa till, säger han.

Rosenhagen spärrades av under polisutredningen. Efter det påbörjades rivningsarbetet av det som fanns kvar.
Rosenhagen spärrades av under polisutredningen. Efter det påbörjades rivningsarbetet av det som fanns kvar.Foto: Alva Andersdotter
Annons

Och bygga upp det på nytt vill föreningen. Eller i alla fall något liknande. Då behövs pengar, betydligt mycket mer pengar än vad föreningen har. Men efter ett inledande hoppfullt möte med kommunen grusas förhoppningarna om ett stort ekonomiskt stöd. I stället uppmanas de söka föreningsbidrag, ta lån hos andra finansiärer eller sälja av marken till kommunen.

Trots motgången ger föreningen inte upp. Samtidigt som resterna av byggnaden rivs och forslas bort smids nya planer. Olika ritningsförslag tas fram. Problemet är bara att det fortfarande saknas pengar. Den gamla dansrotundan var inte fullförsäkrad och försäkringspengarna föreningen får ut räcker inte till att bygga upp den samlingslokal de vill ha.

Tre månader efter branden är polisens tekniker klara med sin utredning. Det finns ingen naturlig orsak till varför branden startat och den bedöms vara anlagd. På övervakningsfilm kan polisen se att branden startar i den nordöstra delen av byggnaden. Här markerar också hund på brandfarlig vätska. Längre än så kommer de inte. Någon gärningsperson har aldrig hittats och svaret på vad som egentligen hände lär ingen få. Polisen lägger ner ärendet.

Det har blivit höst och planerna på att bygga upp en ny samlingslokal går trögt. Inget av de tidigare förslagen har lämnat ritbordet. Under en föreningsstämma i november läggs ett nytt på bordet.

Gästis i Anderslöv var nära att få en ny ägare.
Gästis i Anderslöv var nära att få en ny ägare.Foto: Tomas Nyberg

Anderslövs gästis har varit till salu en längre tid och föreningen är spekulanter. Förslaget är att behålla det som finns kvar av Rosenhagen och samtidigt också driva Gästis.

Styrelsen beslutar sig för att medlemmarna på stämman ska rösta om saken. Att gå vidare med köp eller inte. Det är jämt och omröstningen slutar lika. Det blir ordförande Johnny Nilsson med utslagsrösten som får avgöra.

Han röstar nej.

För honom beror det på flera saker, framför allt att de inte har råd.

– Ett, ekonomin. Två, att vi inte har rett ut vad vi vill göra med Rosenhagen. Tre, det ekonomiska läget och energiförbrukningen på Gästis, säger han.

I januari 2023 ringer TA upp Roger Persson igen. Deltidsbrandmannen tillika grannen var den första att slå larm om branden. Han minst tydligt den tidiga lördagsmorgonen ett år tidigare. Hur han väcktes av sin son, larmade 112 och det märkliga i att förklara för SOS Alarm att han snabbt måste lägga på luren igen eftersom att han själv är brandman och den som ska släcka branden.

Roger Persson var den första att larma om branden som hans son upptäckte.
Roger Persson var den första att larma om branden som hans son upptäckte.Foto: Mikael Nilsson, Privat
Annons

Han berättar att han saknar byggnaden han brukade köra förbi varje dag. Det är tomt utan den stora lokalen som granne.

– Sådana dansrotundor görs inte i dag. Det finns inte många sådana kvar.

Han hoppas att det byggs upp något liknande igen. En byggnad som även den går att hyra för fester och andra tillställningar. Han tycker också att det saknas en träffpunkt för ungdomar och att lokalen skulle kunna användas till det.

Många i byn är ledsna över det öde som Rosenhagen gick till mötes.

– Hur dumt det än kanske låter så behöver folk även ett avslut för byggnader, säger Roger Persson.

Det är fortfarande oklart vad som kommer hända med platsen där dansrotundan en gång låg. Efter branden fick Anderslövs Folkets hus förening mycket kärlek från Anderslövsborna men några pengar trillade inte in. Att bygga något storskaligt är enligt ordförande Johnny Nilsson inte längre aktuellt. De drygt två miljoner kronorna de fick ut på försäkringen räcker inte på långa vägar.

Föreningen har fortsatta diskussioner om vad de ska göra. Tanken är att satsa på att renovera och bygga till den lilla lokalen som finns på området. Den lyckades klara sig oskadd i branden och planen är att den ska rymma 100 till 150 gäster. Föreningen har sökt bidrag från Boverket och håller tummarna för att ansökan går igenom. När de ansökt tidigare har de fått avslag.

Johnny Nilsson berättar att känslan efter branden aldrig kommer att gå ur honom.

– Man känner sig förbannad. Efter allt det arbete som många generationer av Anderslövsbor lagt ner så känns det väldigt frustrerande.

När TA når honom har han precis varit på Rosenhagen. En i dag till stor del tom yta.

Annons

– Det känns overkligt att se markytan och att inte rotundan finns kvar mer. Man ljuger om man säger att man inte påverkas när man ser det.

Alva AndersdotterSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons