Annons

Ester tävlar i Los Angeles

Amerikanare får nu chansen att se Trelleborgs badhus inifrån. Filmen Ester, som är inspelad i simhallen, tävlar i en kortfilmsfestival i USA.
Trelleborg • Publicerad 18 augusti 2005

Nu bär det iväg till USA för filmsystrarna Pernilla Johansson och Petra Elmquist. Deras omtalade kortfilm Ester ska visas på Short film festival i Los Angeles i början av september.

– Det är väldigt spännande. Enligt arrangörerna själva är det världens största kortfilmsfestival, säger Pernilla Johansson.

Annons

Ester är inspelad i Trelleborgs badhus och är inspirerad av Hollywoodlegenden Esther Williams.

Filmen kommer att tävla i en av festivalens sex kategorier. Hur stora chanser systrarna har att vinna vet de inte. Det finns dessutom annat som lockar än priser.

– Vi hoppas kunna knyta kontakter, naturligtvis. Detta är ett utmärkt tillfälle för det, säger Pernilla Johansson.

För tre år sedan bestämde hon sig tillsammans med systern att satsa helhjärtat på filmskapande. Tidigare har Pernilla Johansson arbetat som frilansjournalist och Petra Elmquist jobbade som copywriter.

Nu har de i stället fullt upp med sina filmer. Efter Ester har de inte mindre än tre långfilmsprojekt på gång!

– Det gäller att arbeta med många projekt samtidigt. Om man lägger all sin tid på en film och sedan inte får ihop budget så har man inget att falla tillbaka på, menar Pernilla Johansson.

Den film de kommit längst med handlar om en medelålders kvinna som ser tillbaka på olika delar av sitt liv. Budgeten kommer troligtvis att ligga på 15 till 20 miljoner kronor. Hittills har systrarna fått ihop en fjärdedel.

– Vi kommer förhoppningsvis att kunna börja filma nästa sommar. Nu håller vi på att tittar på olika miljöer. Vi har tittat ut platser i bland annat Svedala och Trelleborg, säger hon.

Varför spelas svensk film oftast in på sommaren?

– Det är mycket lättare att filma när dagarna är långa. Och så gillar väl publiken filmer som utspelar sig på sommaren.

Annons

Ester kostade 140 000 kronor att göra och sponsrades av bland annat Trelleborgs kommun och Film i Skåne. Vart efter Film i Skåne får ökade resurser, bland annat på grund av filmsatsningarna i Ystad, hoppas Pernilla Johansson att det ska bli allt lättare att filma i regionen.

– Det är tråkigt att pengarna ska styra så mycket som de gör. Vi vill gärna filma i Skåne. Det känns tråkigt att behöva åka till Trollhättan och filma bara för att det finns finansiärer där, säger Pernilla Johansson.

Men först är det USA som gäller. Den 6 september ger sig systrarna iväg och håller tummarna för en vinst.

Sofia Bergström

0410-545 00

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons