Esse-lärlingar ställer ut

Vad kan en tullare, en postarbetare, en ingenjör och en slaktare som uppnått pensionåldern ha gemensamt? Svaret är ett brinnande konstintresse.
Trelleborg • Publicerad 1 september 2004
Foto: 

Det gäller i alla fall för konstnärsgruppen Essessess som under september ställer ut sina verk på Garvaregården.

Namnet kommer från en annan gemensam nämnare. Den gamla läromästaren Esse Stewén. Han är inspirationen till många av utställarnas första penseldrag. Det märks inte minst på alla böljande landskap.

Under tisdagen går tre av de åtta konstnärerna och tar en sista titt på hängningen innan vernissagen på lördag.

- Vi brukar träffas en gång i veckan i en lokal på Strandgatan, säger Lennart Rydberg.

- Vi har en trevlig samvaro, även om vi målar olika. Själv halkade jag in i gruppen på ett bananskal, säger Allis Pettersson som bytt textilen mot pensel och duk för flera år sedan.

- Men skaparglädjen är kvar, den har alltid funnits där, fortsätter hon.

Bertil "Kidde" Persson håller med. Han har själv målat de senaste 23 åren.

- Men nu utan lärare. Vi är fullärda, skrattar han.

Det är andra gången gruppen har utställning. Förra gången var på Molekylen men nu har de i stället hamnat under Garvaregårdens takbjälkar, där dukar med landskap, porträtt och stilleben möter besökarna. Och över det hela vakar Esse själv från en duk.

Alla verk är till salu men det är inte därför de ställer ut. Snarare är det gemenskapen som drar.

- Vi brukar ha avslutningar varje höst och vår, säger Bertil Persson och avslöjar att det brukar bli mycket mat och dryck på tillställningarna.

Med i gruppen är också Svea Persson, Arthur Zaar, Oscar Wallander, Ulla Strömberg och Allan Nilsson. Utställningen pågår från den 4 till 24 september.

Kristofer Naess
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.