Annons

Erikshjälpen lägger ner second hand-butik

Det blir inte tillräckligt mycket pengar över till välgörenhet från Erikshjälpens butik i Trelleborg. Därför läggs second hand-butiken som de driver tillsammans med pingstkyrkan i Trelleborg ner i sommar. Åtta personer mister sin arbetsplats.
Trelleborg • Publicerad 6 april 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. När dörrarna öppnas på torsdagseftermiddagar eller lördagsförmiddagar brukar kön vara lång utanför Erikshjälpen vid Hedvägen. Många vill göra fynd, andra kommer dit varje vecka för att fika och umgås. Men den siste juni stänger butiken för gott.

– Det är dessvärre så. Vi har bestämt oss för att lägga ner vår verksamhet i Trelleborg. Det är alltid ett tufft beslut eftersom det är folk som blir friställda, säger Thomas Persson, verksamhetsledare för Erikshjälpens second hand-butiker i Sverige.

Annons

Eftersom organisationen sysslar med biståndsverksamhet har de en policy för hur stort överskott från det som skänks som ska gå till välgörenhet.

– Min styrelse har gett order om att vi inte får gå under 20 procent i vinst. Det handlar om förtroende för vår verksamhet totalt sett, säger Thomas Persson.

Enligt Thomas Persson har försäljningen i butiken ökat men kostnaderna för hyra och personal har ökat ännu mer. Det gör nu att man inte ser någon framtid för butiken. Thomas Persson menar också att det inte finns tillräckligt med ideella krafter. Men det håller Bo Ganslandt, ordförande för pingstkyrkan Elim i Trelleborg, inte med om.

– Det finns frivilliga krafter, säger han och beklagar att Erikshjälpen tagit beslutet att stänga butiken.

Bland de anställda finns en person som arbetar heltid som butiksföreståndare, dessutom har pingstkyrkans pastor 25 procent av sin tjänst i butiken. Utöver dessa har flera personer sysselsättning med arbetsmarknadsstöd och man har ett 15-tal frivilligarbetare.

– Butiken har varit en möjlighet för personer som inte haft så lätt att få arbete, säger Bo Ganslandt.

Bo Ganslandt menar att det finns ett starkt intresse i staden för att handla second hand samtidigt som många är villiga att skänka saker. Detta gör att pingstkyrkan nu funderar på att öppna en ny egen butik, kanske i samarbete med Pingst Interlife, pingstkyrkans organisation för utlandsbistånd.

– Tanken är i så fall att ha lite mindre lokaler och kanske inte så mycket saker. Butiken är även en samlingspunkt och vi har ett intresse att finnas till för människor, säger Bo Ganslandt.

Martin Strandberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons