GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Martin Falkenby: Era åsikter om TA är betydligt viktigare än politikernas

Som politiker behöver man inte tycka om Trelleborgs Allehanda. Men man bör tycka om sina medborgare.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 29 oktober 2022
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Martin Falkenby, chefredaktör.
Martin Falkenby, chefredaktör.Foto: undefined, Tomas Nyberg

I veckan fick jag beröm. Eller kanske inte jag personligen, berömmet var i ärlighetens namn riktat mot tidningen. Vi fick ett tack för vårt arbete även om alla publiceringar givetvis inte är lika omtyckta. Den senaste tiden har verkligen visat vikten av en lokaltidning i Trelleborg, ansåg kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M).

Jag är inte så glad för att tacka för ett tack, eller för den delen uppmärksamma ett beröm, men det är på sin plats denna gång. För i detta fall hade hennes företrädare en helt annan attityd mot media, vilket var tydligt när han, som nyvald kommunstyrelseordförande, hävdade ifrån talarstolen i kommunfullmäktige(!) att vi på TA inte sköter vårt jobb.

Man behöver inte tycka om TA som politiker. Men man bör tycka om medborgarna. Och det är dem vi rapporterar för. Därför är era åsikter betydligt viktigare än politikernas.

Men politikernas inställning till Trelleborgs Allehanda är viktig. De, liksom andra personer som vi ofta är i kontakt med, är en del av vår arbetsmiljö. Om vi kan ha en professionell inställning och respekt för varandras roller underlättar det vår respektive vardag. Det är bra att Trelleborgs högsta politiker inser det.

Vi har som uppgift att granska politiker och de beslut som de fattar. Det här året har två politiker fått lämna sina poster efter granskningar som vi har gjort. De hade förmodligen suttit kvar – eller åtminstone suttit kvar längre på sina poster – om det inte vore för vårt arbete. På grund av sina ageranden, som vi avslöjade, ansågs de inte lämpliga av sina partier att sitta kvar på sina poster. Därför är det ju väldigt bra både att vi finns och att vi sköter vårt jobb. Det är i den kontexten som jag ser berömmet från Kajson Carlqvist.

Men den som tror att beröm och smicker påverkar vår publicistiska bedömning får läsa min krönika från förra veckan. Där skrev jag att vänlighet och hängivenhet inte står över regelverket. Samma sak är det med beröm. Det gör inte någon immun mot granskning. Däremot ger uppmuntran oss skäl att fortsätta granska och skildra vad som sker i det fördolda.

Aktuellt

Veckans

Köp

Teslas grundare Elon Musk har skaffat sig Twitter. Han har använt nätverkstjänsten länge, så med ”skaffat sig” menas i det här fallet att han köpt bolaget – och det till den nätta summan av 480 miljarder kronor. Han annonserade köpet med tweeten ”The bird is freed” som referens till Twitters logotyp i form av en blå fågel. Musk rapporteras redan ha bett företagets vd, finanschef, policychef och chefsjurist att flyga vidare.

Utflykt

Förra helgen besökte jag Kullaberg och Nimis, Lars Vilks vrakvedsbygge som översatt från latin betyder ”för mycket”. En härlig utflykt även om det inte är helt enkelt att ta sig igenom det vinglande konstverket om man som jag är en bra bit över medellängd. Men det gick.

Fråga

Min bror messade med min son. Han inledde med en fråga i tiden: ”bus eller godis?”. Svaret blev att godis är svårt över telefon så då får det bli bus. Då skickade min bror en selfie. Han hade just kommit hem från sjukhuset efter att ha fått ett fult jack under ena ögat från en oförsiktigt hanterad innebandyklubba, vilket gav fem stygn och ett blodrött öga. Bu!