Annons

Epileptiker fick fel medicin

En elvaårig flicka blev ordinerad att ta en dos på 50 milligram av sin epilepsimedicin. Apoteket gav henne i stället 200 milligram.
Trelleborg • Publicerad 7 februari 2006

Ett föräldrapar anmälde i augusti 2005 Apoteket Lasarettet i Trelleborg till Socialstyrelsen för att ha delat ut för hög dos av läkemedlet Ospolot till deras epilepsisjuka dotter.

Ospolot är en medicin mot epilepsi som tillverkas i Tyskland. Den är avregistrerad i Sverige och får bara säljas om Läkemedelsverket ger sitt godkännande, vilket de gjort i det här fallet.

Annons

Den 13 mars 2005 hämtade föräldrarna ut en ny omgång tabletter. Enligt receptet skulle var tablett vara på 50 milligram men i stället lämnade expediten ut tabletter på 200 milligram. Det var först i augusti som föräldrarna upptäckte att deras dotter feldoserats.

Enligt flickans läkare har de höga doserna inte inneburit några risker utöver biverkningar som tung andning och ett allmänt sämre humör. De epileptiska anfallen blev däremot kortare och mindre intensiva. Socialstyrelsen beslutade under förra veckan att inte vidta några andra åtgärder än att framhålla kritik mot det slarv som skett. Socialstyrelsen menar att man inte enbart kan klandra farmaceuten. Systemet på apoteket kan vara komplicerat. När Ospolot registreras i datorn kommer endast Ospolot 200mg upp på skärmen. Efter att burken hämtats i hyllan görs en kontroll att innehållet i burken stämmer överens med vad som står på skärmen. Det gjorde det i det här fallet. Men vad som glömdes bort var att kontrollera att dosen på recept och burkinnehåll stämde med varann.

Socialstyrelsen har även tagit hänsyn till att dosen på 200 milligram inte var orimligt hög. Enligt läkaren har behandling med högre doser än så förekommit.

Therese Löfstrand

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons