Envis insamlare prisas

Sabine Gartner har kämpat för föräldrarlösa barn i Kenya i tre år. Nu uppmärksammas hon av biståndsorganisationen Individuell Människohjälp.
Trelleborg • Publicerad 28 april 2005
Sabine Gartners strävsamma insamling till barnhem i Kenya har uppmärksammats av Individuell människohjälp. Bild: Tomas Nyberg
Sabine Gartners strävsamma insamling till barnhem i Kenya har uppmärksammats av Individuell människohjälp. Bild: Tomas NybergFoto: 

För tre år sedan fick friskvårdsterapeuten Sabine Gartner från Höllviken höra talas om ett barnhem i Kenya. Där bor barn till föräldrar som har avlidit i aids.

Sabine Gartner blev genast intresserad av att stödja barnen och började olika insamlingar. I dag har hon fått barnhemmet att blomstra.

– Det är en så enorm skillnad på barnhemmet i dag mot hur det var första gången jag besökte det, säger hon lyckligt.

Hon berättar att barnen leker mer livfullt, är friskare och får bra betyg i skolan. De pengar som hon har samlat in har gått till allt från personallöner till mediciner och leksaker.

Nyligen belönades hon för sitt engagemang och utsågs till pristagare av biståndsorganisationen Individuell Människohjälps, IM, pris till Britta Holmströms minne 2004.

Priset består av 50 000 kronor och en resa till någon av IM:s verksamheter. Pengarna ska gå till en skola i anslutning till barnhemmet. – Vi har redan lagt grunden för skolan. Dessa pengar kommer mycket väl till pass nu. Utbildning är mycket viktigt om dessa barn ska ha en chans till en bra framtid, säger Sabine Gartner.

Hon har jobbat hårt för att samla in pengarna. Dels har hon hållt föredrag hos olika föreningar och sällskap, bland annat hos Lions och PRO. Många har varit generösa med bidrag. Men mest lönsamt märkte hon att loppmarknader var.

– Jag har bett privatpersoner göra utrensningar. Kläderna och föremålen säljer jag sedan på loppmarknader i Malmö. På det sättet har jag samlat in mycket pengar, berättar hon. Hon känner sig väldigt glad över att ha fått pris från IM.

– Det var några vänner till mig som läste en annons där IM efterlyste nomineringar till priset. De tipsade om mig. Jag kunde först inte förstå det! säger hon glatt.

Nu hoppas hon att fler vill jobba med henne i insamlingarna. En idé hon har är att ordna någon form av välgörenhetskonsert i Vellinge eller i Trelleborg.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.