Annons

Lars Thulin: Envar sin egen influencer

Vart ska jag styra mina steg, vilka beslut blir bäst? Tydligen är det saker som vi villrådiga i 20-talets socialmediedrivna verklighet bäst överlåter till så kallade ”influencers”. Men jag har kommit på hur man lurar systemet. Jag blir en influencer själv. Då får jag i alla fall någon vettig rådgivare i mitt liv.
Lars ThulinSkicka e-post
Trelleborg • Publicerad 7 juni 2023 • Uppdaterad 22 november 2023
Lars Thulin
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lägga ut bilder på allt vad du äter och dricker? Så 2018. Numera kan du enkelt vara din egen influencer. Och hålla bilden för dig själv.
Lägga ut bilder på allt vad du äter och dricker? Så 2018. Numera kan du enkelt vara din egen influencer. Och hålla bilden för dig själv.Foto: Christine Olsson/TT

Influencers, det är personer med förment omdöme som har bättre koll på samtidens puls än jag. Gudarna ska veta att det inte kräver raketforskarstatus.

Det är inte det att jag inte värdesätter lite goda råd och smaktips. Det finns absolut influencers som sprider kun- och klokskap.

Annons

Förr kallade man dem experter, eftersom de faktiskt behärskade sitt ämne. De flesta influencers verkar ha studerat sitt ämne på baksidan av ett cornflakespaket. Som de fått sig tillsänt gratis av tillverkaren.

För ibland får jag liksom en känsla av att man försöker sälja något till mig. Saker av tveksamt värde. Det kan väl ändå inte vara meningen?

Så jag tänkte värdesäkra den här influencergrejen med hjälp av den gamla devisen ”själv är bäste dräng”. Det kan funka för er med. Varför ska någon annan komma och tala om för dig vad du ska göra, tycka och tänka, när den som beordrar runt dig som ett annat veligt, viljelöst offer lika gärna skulle kunna vara – du själv?

”Goda råd är inte dyra. Inte när de kommer från en själv.”
Lars Thulin

Var din egen ledare. Och tacka gudarna för att du är så godtrogen och lättledd. Det finns ingen gräns för vad man kan åstadkomma med en dos självbedrägeri, effektiva skygglappar och lagom grumlig självbild. Ett orubbligt självförtroende är den bästa huvudkudden.

Eller i alla fall näst bästa. Bäst är ju, trots allt, en faktisk huvudkudde.

Vi börjar enkelt. Vad ska jag äta till middag? Redan här går många på den berömda pumpen. Men ni har väl en tärning? Skriv upp era sex favoriträtter, ge dem ett nummer och slå tärningen. Kostcirkeln är rund, allt kan hända.

Medan vi är på hälsofrågor: Ta tillfället i akt att beordra er själv att komma i form. Rund, till exempel, är en form. Oval? Räknas också. Trekant? Nja, så bra känner vi väl inte varann?

Goda råd är inte dyra. Inte när de kommer från en själv. Och på tal om pengar och sparande: Tänk på att rika människor och fattiga har en sak gemensamt: de tänker bara på pengar. Du och jag, som befinner oss i det trivseltjocka skiktet där mitt emellan, där man liksom jobbar på i den naiva förhoppningen att en dag bli uppskattad efter förtjänst, vi är egentligen lyckligast. Vi kommer visserligen aldrig att bli rika, men har å andra sidan allt vi behöver. Så länge vi inte lyssnar för mycket på influencers.

Och på frågan om kläder svarar vi: ja, absolut.

Många upplever att de behöver ordning och reda i sina liv. Gäller detta även dig? Klart det gör. Beordra genast er själv att ta tag och styra upp. Sträng disciplin, strama tyglar och fasta rutiner. Så är ni själv fri att tänka på annat.

Annons

Viktigt är att ge er själv förutsättningar att göra ett gott jobb. Det betyder rikligt med vila, regelbundna måltider och ingen stress. Ta gärna till er detta. Men ha inte för bråttom. Och ät något gott först.

Enkla livsregler funkar bäst. Simma lugnt. Tro på dig själv. Håll ögonen öppna. Följ ditt hjärta. Tänk efter före. Lagom är bäst. Ge inte upp. Ingen är perfekt. Ät aldrig gul snö. Ni fattar: Håll det enkelt. Vilket ju är en livsregel i sig.

Det är naturligtvis inte säkert att ni har ett gott inflytande på er själv. Vem kan, när allt kommer omkring, vara säker på era motiv? Ta alltid era råd med en nypa salt.

Men sanningen är förstås den att den enda influens vi egentligen behöver ge varann är ett gott, smittande humör.

Men ta det inte från mig. Jag är väl inte eran nedrans influencer heller.

Annons
Annons
Annons
Annons