Annons

Entusiasterna fyller etern

Klassiker blandas med dansband, rock och pop. På Radio Trelleborg har eldsjälar i över 20 år bjudit halva Skåne på musik. Trelleborgs Allehanda tittade in en kväll.
Trelleborg • Publicerad 16 mars 2007
Leif Ekbland använder gärna de gamla skivspelarna i studion. Bild: Clas Nyberg
Leif Ekbland använder gärna de gamla skivspelarna i studion. Bild: Clas NybergFoto: 

- Vad är det du säger, jag sitter ju och sänder. Jaså, har jag inte spelat signaturmelodin ännu? Men du, den kommer, säger Leif Ekbland.

Klockan är fem minuter över fyra på onsdag eftermiddag och radioprogrammet High life har precis startat. Från ABF-huset i Trelleborg sänder Radio ABF varje dag. Det är en staffett med många avbrott eftersom även en mängd föreningar sänder på samma sekvens.

Annons

Leif Ekbland har sänt sedan tio år tillbaka. Det var Gert Gustavsson, som sänder Kulturtimmen på fredagarna, som lurade in honom i huset.

- Gert Gustavsson behövde en tekniker och frågade mig. Jag tyckte det lät spännande och lärde mig hur man gör. Sedan blev jag kvar, berättar han.

Leif Ekbland gillar ordning och reda. Han går metodiskt till väga när han sänder. En vinylskiva väljs ut, en riktigt gammal skiva och en cd-skiva. Sedan varvas låtarna i tur och ordning tills skivorna är spelade. Han gillar gamla klassiker som Palomaz 13 och Lilly Berglund.

- När fyra låtar är spelade pratar jag lite. Sedan kör jag i gång igen, förklarar han.

Vilka som lyssnar har han ingen aning om. Förutom vänner och bekanta.

- Det vore roligt med en undersökning så jag kan få reda på vilka mina lyssnare är. Men jag antar att eftersom jag spelar sådant jag gillar så borde även andra gilla det, säger han och slänger på den efterlängtade signaturmelodin: "Gitarren spielt auf" med Das orchester Claudius Alzner.

Fram till klockan 18 sitter han bakom spakarna. Sedan är det uppehåll i tablån fram till klockan 19 då Radio KD sänder på annat håll. Klockan 20 tänds den röda lampan i ABF: s studio igen. Då är det familjen Isgren som sänder sitt nystartade program Onsdagsmixen.

- Vi har länge spelat musik i radioprogrammet Dansant. Men nu vill vi göra något nytt. Hoppa över önskningarna och möjligheten för lyssnare att ringa in. Nu vill vi bara spela musik. Därför startade vi Onsdagsmixen. Vi spelar en massa olika musik, berättar Marta Isgren.

Hennes man, Nisse Isgren, sköter det tekniska. Båda pratar mellan låtarna och försöker ivrigt få med dottern Malin att tala till lyssnarna. Det vägrar hon än så länge. Men hon är gärna med och väljer låtar tillsammans med kompisen Madelene Persson-Parin.

- Jag är ju uppvuxen med detta, säger hon och ser sig om i studion. Sedan fortsätter hon med sin lista.

Annons

Torleifs, Barbados och Vikingarna. Det blir mycket dansband.

- Torleifs är en favorit. Men jag gillar country också, säger Nisse Isgren.

De har lite planer på att utveckla programmet i framtiden. En idé är att bjuda in gäster som får välja musiken.

- Men inte vad som helst, det är för lätt. De får en väska fylld med cd-skivor att välja från, säger Marta Isgren.

Ä;ven lyssnare kan få bli gäster. Det är bara att höra av sig och anmäla sitt intresse.

- Men prata i radio vill de väl inte. Folk är så rädda! Det märker jag när vi direktsänder från Palmfestivalen och försöker prata med folk. De blir helt stumma! säger Nisse Isgren.

De har märkt att programmet är populärt. Ofta får de brev från lyssnare som tackar. Många vill höra mer. Nu sänder de två timmar.

- Vi skulle inte ha något emot att spela musik i två timmar till. Fram till midnatt, en baggis! Vi ska ta upp det med de som lägger tablån, säger Marta Isgren.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons