Annons

Entréhus byggs på Trelleborgen

Kulturnämnden har beställt ett stort entréhus för besökare och personal som ska stå färdigt lagom till jubileet år 2007.
Trelleborg • Publicerad 17 november 2005
Här är idéskissen till byggnadens norra fasad, ritad av arkitekt Eva Arén.
Här är idéskissen till byggnadens norra fasad, ritad av arkitekt Eva Arén.Foto: 

Nu har startskottet gått för ännu en bit i pusslet kring Trelleborgen. Ett nytt hus ska byggas i anslutning till parkeringen vid borgområdet.

I tisdags gav kulturnämnden i uppdrag åt fastighetsnämnden att starta byggprocessen. Den här gången handlar det inte om ett vikingahus utan en modern byggnad, ritad av arkitekten Eva Arén. Byggnaden är ett hus i ett plan på cirka 300 kvadratmeter. Den ska rymma både kafé, offentliga toaletter för besökarna, en souvenirbutik och personalutrymmen. Dessutom kommer det att finnas en utställningshall på cirka 100 kvadratmeter.

Annons

– Tanken är inte att skapa ett nytt museum, utan att ha en utställning där vi kan berätta om vikingatiden och vad en trelleborg är, säger Ylva-Maria Bengtsson, ansvarig för Trelleborgen.

Hon är glad över att projektet är sjösatt.

– Jag hoppas vi kan ha verksamhet i huset året runt. På sommaren behövs personalutrymmen för de hantverkare som ska agera vikingar i de nybyggda vikingahusen. Och i anslutning till kaféet är det tänkt att finnas en stor uteservering som vetter mot borgen.

Det var vid fastighetsnämndens möte förra veckan som man upptäckte att det saknades ett formellt uppdrag från kulturnämnden att bygga huset. Därför dök ärendet upp oanmält på kulturnämndsmötet, men klubbades igenom ändå.

– Nu kan vi gå vidare och söka bidrag från kommunstyrelsen så att vi kan gå ut med anbud och se var kostnaderna landar på mer exakt, säger Ulf Nilsson, projektansvarig på fastighetsförvaltningen. Runt sex miljoner finns budgeterade för att bygga huset. Tanken är att fastighetsförvaltningen ska bygga och ansvara för byggnaden, medan kulturförvaltningen i sin tur betalar hyra för den.

Två ledamöter i kulturnämnden reserverade sig mot beslutet att börja bygga entréhuset, Ulla Bengtsson (fp) och Rolf Persson (spi), den senare med motiveringen att pengarna i stället bör användas till bättre äldreboende.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons